element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy(...)kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the Kitchenpełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń
Malinowe Pocałunkiksiążki Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia własnych ( czeka się
Stare Garystrony Swedish Food nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki : kilka plastrów bekonu 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie rukoli lub innej ulubionej sałaty 400-500g truskawek 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżek z cytryny zioła prowansalskie, oregano ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka Przygotowanie : W miseczce przygotować dressing - wymieszać oliwę(...)sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami oraz solą i pieprzem. Bekon mocno zgrilować, aby był chrupiący, najlepiej na grilu elektrycznym lub w piekarniku pod opiekaczem (górną grzałką). Zdjąć i przestudzić. Pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry (około 1cm), posolić, popieprzyć i posypać słodką i ostrą papryką. Następnie zgilować, jeżeli robicie
Codzienne Gotowaniejuż jest pełna improwizacja. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką próbkę- butter chicken po mojemu. Pałki z kurczaka, 6 sztuk, myję, osuszam i marynuję całą noc w miksturze składającej się z: 250 ml jogurtu naturalnego, soku z połówki cytryny, 3-4 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki papryki chili w proszku, dwóch łyżeczek słodkiej papryki, kilku plasterków świeżego
Pichceniomanianiej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam Składniki: na rosół- 6 podudzi z kurczaka na zupę: 3 por 6 ziemniaków 2 gałązki celera 400 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem. W międzyczasie kroimy
Smaki Edytysól i pieprz Sos: 6 filecików anchois 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy
Oryginalny smakskosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny czy też cukru. Pytacie o listki limonki kaffir, kupuję świeże w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente(...)trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie: Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę
Kulinarne przygody GatitySmaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony). Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka. Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę . Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą(...)warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy. Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie. Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami. SMACZNEGO
Kredowe Menunaprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!soku z cytryny 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka płatków chili 0,5 łyżeczki soli 2cm laski cynamonu oliwa do smażenia Przygotowanie: W misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość
Codzienne Gotowaniekurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :) Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z piersi kurczaka 2 garści fasolki płaskostrąkowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa Dressing: 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny
KucharzycaSkładniki : 1 świeży ananas dostępny 150 g sera fety, pokrojonego w kawałki 200 g piersi z kurczaka 50 g świeżych krewetek 1 opakowanie miksu sałat ciemne oliwki, pomidory koktajlowe sól, pieprz i papryka słodka i ostra w proszku(...)winegret : sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolicierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz
potrawyregionalnerękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier
Kuchnia po mojemu