kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:61/109)

Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 140

pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek

DefinicjaSmaku
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 209

łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy(...)myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak w pomarańczowym sosie. 154

Składniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku     Mięso kroimy w około

Rozpustne gotowanie
Smażone ziemniaki z kurczakiem 210

wybornie   :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić

Gaździnka warzy
Sałatka z pęczakiem i warzywami 249

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z kaszą pęczak, pomidorami, oliwkami i serem feta. Dodałam do niej również kawałek piersi z kurczaka, którą

Marta Gotuje
Sałatka z ananasem i kurczakiem w orientalnym sosie 362

kawałków ananasa świeżego lub z puszki 100g wysokiej jakości wędliny z piersi z kurczaka Kilka liści sałaty masłowej 3 rzodkiewki Kilka orzechów włoskich 3 łyżki śmietany 18%tł. do sosów 1 łyżeczka majonezu Sól himalajska Ksylitol lub cukier Cynamon mielony Imbir mielony Kakao Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku śmietanę, majonez, szczyptę cynamonu, imbiru i kakao. Dodajemy(...)odrobinę soku z cytryny ksylitol i sól i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok. 2/ Opłukaną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaretki. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w talarki i ananasa w kostkę. Następnie dokładamy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz orzechy. Polewamy sosem i dekorujemy listkiem mięty. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 158

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na

My Culinary Art
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 131

drylowane podudzia z kurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście możecie złagodzić smak kurczaka dodając do marynaty 1-2 łyżki jogurtu. Za przyprawienie, zgrillowanie mięsa oraz przygotowanie sałatki odpowiedzialny jest mój Mąż :) Składniki: 0,5 kg drylowanych podudzi z kurczaka 1 czubata łyżka tandoori(...)curry 1 płaska łyżeczka chilli 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka keczupu 1-2 łyżki soku z cytryny 2 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Sałatka: 1 opakowanie dowolnej, gotowej mieszanki sałat 1 garść rukoli 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru duża szczypta pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki

MyCookBook.pl
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 345

godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków) : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki(...)pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy końce

Poezja smaku
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 299

Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki masła; 250 ml gorącej wody; 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 żółtka jaj; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Makaron ugotować zgodnie(...)podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut). W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem

Gospodyni Miejska
Sałatka cesarska z kurczakiem. 221

niekoniecznie gorącego - proponuję SAŁATKĘ CESARSKĄ Z KURCZAKIEM. Można przygotować ją na wiele sposobów, każdy przygotowuje ją wg. swojego smaku, ja też mam swój ulubiony. SKŁADNIKI: 4 małe piersi z kurczaka 1-2 główek sałaty cesarskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka zioła(...)sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej

Kuchnia Beaty
Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym 232

łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1.  Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy

Tajskie smaki
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 260

wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu(...)żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki

Kuchnia Prezydentowej
Żółte curry 142

kurczaka i żółtych warzyw. Przepis  prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny(...)czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę

Bon appetit mon amie
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 170

razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując. Scroll down for recipe(...)pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi

karmelowy