kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:71/109)

Coleslaw 407

trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty.  Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami

Smakowity Blog Kulinarny
galaretka z udek kurczaka... 200

Składniki: 2 sztuki udka kurczaka całe, 1,5 litra woda, 1/4 pęczka włoszczyzna, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka gotowane na twardo, 3 łyżki groszek konserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyczki w migdałach. 190

grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki   Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować

Kulinarny karnet Christophera
kurczak idealny 180

Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Zobacz cały  przepis

w kuchni i w ogrodzie
Curry marchewkowe po cejlońsku 237

różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki cynamonu cytryna olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni

Snejkusiowe Przepisy
Makaron pesto z piersią kurczaka w skorupce ziołowo musztardowej 294

zrobić konfiturę z cytryny i kiwi znalezioną na stronie Pani Torcikowej. Ale wracając do tematu, zrobiłam taki troszkę misz masz i wyszło bardzo ciekawe danie. Makaron z pesto wg Olika jest bardzo łagodny, natomiast kurczaczek w skorupce z ziół i musztardy uroczo pikantny. Tworzy to niesamowite połączenie godne wypróbowania! MAKARON PESTO WG OLIKA Z PIERSIĄ KURCZAKA W SKORUPCE ZIOŁOWO MUSZTARDOWEJ

sierotka maRysia w kuchni
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 301

kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki(...)zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy

Food Square
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 467

następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem

Ostra na Słodko
piersi w rodzynkowym sosie... 215

Składniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki

W Mojej Kuchni Lubię
Fajitas z kurczaka 138

miseczkach: guacamole, salsę, śmietanę lub jogurt oraz drobno podartą sałatę lodową.  Kurczaka podajemy na patelni, polanego przed podaniem połówką soku z limonki. Co do limonki, to czasami jest dość trudna do zdobycia, albo jest niedojrzała i bez soku. Ja zastępuję ją sokiem z cytryny. Przepis ogólny pochodzi z ksiązki: "Każdy może gotować" Jamie Oliver Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Galarciki drobiowe. 263

wody 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2-3 udka z kurczaka 5 małych marchewek  2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Egipska shoarma drobiowa 295

mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku(...)trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem na tarce o najmniejszych oczkach i umieściłem w jednej misce. Dodałem 4 łyżki majonezu i 3 łyżeczki soku z cytryny. Przyprawiłem łyżeczką cukru, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i również umieściłem w lodówce. Zarówno sosy, jak i sałatka powinny przebywać w lodówce przez co najmniej

Wyprawy kulinarne
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 201

łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki                            - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 204

buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię