Składniki: 3 piersi z kurczaka 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 1/2 pęczka koperku 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie przełożyć na ogrzany talerz i przykryć(...)się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos. Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciempodobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni(...)kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś sos serowy ( założę się , że kupny z torebki). Za ton piwo było zimne i smaczne, sala dobrze klimatyzowana i obsługa miła. Po atrakcjach nad Odrą wróciliśmy taksówkami ( bo akurat wolnej
Buniabaje w kuchniwegan. Curry z fasoli to danie kuchni indyjskiej, które składa się z fasoli gotowanej w aromatycznym sosie curry. Sos curry to mieszanka różnych przypraw, takich jak mielony kumin, kolendra, cynamon, kardamon, imbir i curry, które nadają daniu charakterystyczny smak i aromat. Do sosu dodaje się również mleczko kokosowe, co nadaje daniu kremowej konsystencji i łagodzi pikantność przypraw. Curry z fasoli(...)Dodać drobno krojone pomidory, ugotowaną fasolę, sos Worcestershire i mleczko kokosowe. Całość delikatnie wymieszać. Gotować curry na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem danie doprawić solą i mielonym pieprzem, dodać sok z limonki do smaku, olej sezamowy i posypać posiekaną kolendrą oraz gałką muszkatołową. Fasola w sosie curry Curry z fasoli można
Moja Książka KucharskaPoziom trudności: Łatwy Składniki 150 g makaronu w kształcie ryżu 3 ogórki konserwowe 300 g fileta z kurczaka 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka żółta (słodka) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy wedle uznania, u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól pieprz. Następnie(...)lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ogórki konserwowe, paprykę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka szejka pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plmiesiąc temu. Część wykorzystałam do np.: zapiekanki makaronowej z sosem pomidorowym, a drugą część zamroziłam i rozmroziłam, kiedy chciałam zrobić kolejną zapiekankę, tym razem bardziej kremową, serową i super prostą. Zapiekanka składa się z dowolnego makaronu (oczywiście nieugotowanego), chociaż ten kształt muszelek, który wybrałam, idealnie zgrał się z kremowym sosem. Następnie warzywo, w mojej wersji brokuł, ale zielona fasolka też(...)czas na ważny punkt przepisu , czyli serowy sos. Sos składa się z mleka i wody, mieszanki serów i czosnku. Makaron, brokuł i upieczone pulpety gotują się w sosie, wciągają z niego całą wodę. W rezultacie powstaje gęsta, kremowa i mocno aromatyczna zapiekanka . Ser nie musi być idealnie rozpuszczony, a i tak sos będzie idealny. Najlepsze w tym przepisie jest
Słodkie Gotowaniemakaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut(...)drobny) 200 g wędzonego boczku 100-150 g sera cheddar pół szklanki papryczek jalapeno (z zalewy ze słoiczka) 1/3 szklanki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego jeśli wolisz mniej kaloryczny sos 1/3 szklanki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeża pietruszka drobno posiekana do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj
nietylkopasta.plmoże być smakowa masło do wysmarowania foremki 1. Ryż gotujemy krócej niż podano na opakowaniu. 2. Na oliwie szklimy pokrojoną na drobną kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy pokrojona pierś z kurczaka, na koniec dajemy starte lub pokrojone pieczarki. Do tego przeciskamy czosnek, pieprzymy, solimy i dajemy 1 łyżeczkę suszonych warzyw. 3. Całość smażymy około 10-15 minut, można pod przykryciem(...)koniec wlewamy śmietankę i gotujemy aż lekko zgęstnieje możemy w tym momencie spróbować i doprawić jeszcze do smaku. 5. Foremkę smarujemy masłem. Najpierw wykładamy połowę ryżu, na to połowę sosu pieczarkowego, a następnie resztę ryżu i sou. wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 200 stop przez około 25 minut
Gotowanie...to proste !jego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów(...)uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach Pomidory bardzo często goszczą w moich przepisach... Oto przykłady: 1) KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MASCARPONE 2) KURCZAK Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 3) LECZO Z CHORIZO 4) ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 5) NADZIEWANE POMIDORKI 6) POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY
Kuchnia MagdaLenyjego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów(...)uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach Pomidory bardzo często goszczą w moich przepisach... Oto przykłady: 1) KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MASCARPONE 2) KURCZAK Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 3) LECZO Z CHORIZO 4) ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 5) NADZIEWANE POMIDORKI 6) POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY
Kuchnia MagdaLenyścieramy na tarce, soczewicę płuczemy na sicie, pomidorki kroimy na połówki, gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni lub w szerokim rondelku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy filety z kurczaka i smażymy na dużym ogniu, przez 2 minuty. Odwracamy na drugą stronę, dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę(...)małego. Gotujemy 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę odparowujemy. Dodajemy kawałki gorgonzoli i dolewamy śmietankę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy przez kolejne 2 minuty(w międzyczasie raz przewracamy). Gęstość sosu regulujemy śmietanką. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekany szczypiorek. Gotujemy 1 minutę. Próbujemy
cool and mintySałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa. Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę(...)Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/ Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty. Przygotowanie farszu
Kuchnia Pokoleńszybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie(...)surowców mięsnych na 100g produktu. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy
Słodkie okruszkiwody 1 łyżeczka cukru Olej do przesmażenia Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju w głębokim garnku. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną(...)wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści
VioletoweKucharzenietemu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami(...)marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć ze sobą i dodać do pokrojonej
Pieguskowa Kuchnia