Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół kostki, można dodać więcej), solimy i pieprzymy. Farsz odstawiamy. Siekamy drobno cebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę(...)Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, szczyptę cukru, bazylię (może być świeża) i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Dusimy około 5 min. Jeżeli pomidory były w całości to należy sos potraktować blenderem. Sosu nie przykrywamy pokrywką. Nastawiamy piekarnik na 180C. Do płaskiej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania wlewamy sos. Farszem nadziewamy muszle z makaronu po sam czubek
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/minut i spłukuję sól, razem z nią powinna wyjść z niego goryczka). Wszystkie warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia. Ułożyć między nimi ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (tak aby powstało ich 4). Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć(...)między warzywa. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który powstał na dnie naczynia - mięso będzie bardziej soczyste
Kulinarne Inspiracjeprostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa. Można ją zjeśc klasycznie(...)podaj z plastrami pomidorów i listkami bazylii, nie pożałujesz! Ja podałam ją gościowi w ten sposób i gość zachwycony był! Zamiast pomidorów w plasterkach na pizzę można położyć sos pomidorowy. Ale to już nie farmerska będzie
Z Kuchni Do KuchniGotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię(...)potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipowiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu
peanutbuttermonstergarnka. Gulasz podgotować do momentu zgęstnienia sosu i na końcu danie doprawić do smaku cynamonem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Opcjonalnie można wmieszać posiekaną zieleninę. Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - dodatkowe informacje: (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. Gulasz można również przygotować z mięsa drobiowego. (**) Można użyć świeżych warzyw(...)Stonecast BarleyWhite , które w rzeczywistości prezentuje się bardziej uroczo, a staranność wykończenia naprawdę przykuwa oko. Naczynie nadaje się do serwowania przeróżnych potraw. Już jakiś czas temu prezentowałam w nim kurczaka . Zerknijcie na stronę Kuchenne Promocje , gdzie znajdziecie nie tylko szeroki wybór porcelany, ale również sztućce i inne cudeńka przydatne do gotowania oraz serwowania potraw
Di gotujeMarchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną cebulę drobno pokroić. W małej miseczce wymieszać sok z pomarańczy, olej, sól oraz pieprz. Pokrojone warzywa włożyć do miski, zalać sosem. Dobrze wymieszać. Surówka z kapusty czerwonej z koprem włoskim Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc surówkę. Surówka z kopru i kapusty Kapustę jak i koper włoski poszatkowałam na szatkownicy. Jeśli(...)kawałki były jak najcieńsze. Nie sięgajcie po kupny sok pomarańczowy. Ten świeżo wyciśnięty będzie smakował najlepiej. Surówka bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Idealna jest do kaczki, kurczaka czy mielonych. Lubisz surówki z czerwonej kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty i papryki . The post Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego appeared first
mecooksfilet z kurczaka a'la carbonara. A z czym go podamy zależy wyłącznie od nas, nie musi to być makaron. My zjedliśmy z ziemniakami:). 2 filety z kurczaka 100g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka oleju sól, pieprz natka pietruszki 1. Filety kroimy w paski, boczek w drobne paski, cebulę(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i boczek do zarumienienia. Wtedy dodajemy filety obsypane solą i pieprzem. Smażymy 5-10 minut pod koniec dodając czosnek. Wlewamy śmietankę, dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniDanie wyszło bardzo smaczne, polecam. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, delikatnie pieprzem, papryką słodką, kurkumą. Na patelnię wlać olej i rozgrać. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć kawałki kurczaka. Jak już mięsko jest delikatnie zarumienione, wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i chwilkę smażyć. Wlać odrobinę wody lub wywaru, dodać curry pastę, curry w proszku i zagotować. Wymieszać. Cukinię umyć(...)półplasterki. Dodać do mięsa. Wlać mleko kokosowe, dodać listki keffir i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Teraz to już zależy od Was, niektórzy nie lubią zagęszczania sosów. Wtedy nie dodawać wody od razu wlać mleczko kokosowe. Gotować do momentu zredukowania wody z mleczka kokosowego. Ja jednak zagęściłam. Jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w odrobinie wody i wlać
Kuchnia Pokoleńskład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony. Dziś(...)podajemy do placka jak i warzyw. Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego. Użyłam tutaj sosu ostrygowego i idealnie się tu sprawdził. No to gotujemy? Fajitas z mięsem i piklowanym awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepuszka krojonych pomidorów 300ml bulionu 250g śmietany 18% puszka kukurydzy 150g sera żółtego w kostce 400g piersi z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe sól,pieprz szczypiorek WYKONANIE Piersi z kurczaka gotujemy żeby były miękkie.Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło,po chwili dodajemy mąkę,energicznie mieszamy i wlewamy pomidory z puszki.Chwilę gotujemy.Następnie(...)Mieszamy.Zestawiamy z ognia. Czas na przygotowanie farszu.Do miski wsypujemy pokrojone w kostkę mięsko dodajemy kukurydzę i żółty ser.Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy parę łyżek naszego sosu i dokładnie mieszamy. Część sosu wlewamy do formy do pieczenia.Na gotowy placek tortilli nakładamy farsz tak bardziej na środek i zwijamy. Zwiniętą tortillę wkładamy do formy do pieczenia,polewamy sosem
Mała w garnku mieszamasła i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli należy dodać posiekany czosnek, chili, imbir i drugą połowę mieszanki przypraw. Smażyć 2 - 3 minuty. Dodać na patelnię kawałki kurczaka w jogurcie z przyprawami i smażyć około 7-10 minut dopóki nie staną się miękkie. Dodać pomidory, koncentrat i dusić całość około 5 minut, a następnie wlać mleczko kokosowe. Dodać(...)gotować około 15 minut bez przykrycia tak, aby całość zgęstniała. Można dodać soli do smaku. Na osobnej suchej patelni prażyć przez kilka minut płatki migdałowe aż lekko się przyrumienią. Sos posypać posiekaną kolendrą i migdałami. Podawać z ryżem (mój ulubiony Basmati) lub chlebkami Naan
Karola gotujeMicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię(...)wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione
R'n'G Kitchensobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka. Jak jeszcze „odchudzić” pizzę? Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele czynników. Przykładowo, klasyczna pizza margherita to zaledwie 200-250 kcal, podczas gdy pizza pepperoni dostarcza ok. 420 kcal! Jeżeli(...)grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując z majonezu
W kuchennym oknie Ewy