Sałatka na słodko z brzoskwiniami 158PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BRZOSKWINIAMI Składniki 1 puszka brzoskwiń 500g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 150 g ryżu 200 g sera żółtego 1 por 1 czerwona papryka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przyprawa gyros słodka papryka sól pieprz Wykonanie 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą(...)tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. 4. Przygotowane składniki przekładamy do miski. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowym sosem polewamy sałatkę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Sałatka na słodko z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!
Sałatka z Brzoskwiniami 153święta. Sałatka z brzoskwiniami jest bardzo kolorowa, dzięki różnorodnym składnikom, przez co pięknie prezentuje się na stole. Sałatka składa się z kurczaka ryżu, brzoskwini, kukurydzy, papryki, pora i sera żółtego. Słono doprawiony kurczak z dodatkiem słodkich brzoskwini i pozostałych składników daje bardzo ciekawą kompozycję smakową. Dostępność składników i szybkość przygotowania sprawia, że sałatkę z brzoskwiniami możemy przygotować(...)brzoskwiniami i kurczakiem . Na pewno Wam posmakuje. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BRZOSKWINIAMI Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka brzoskwiń 150 g ryżu 1 por 1 czerwona papryka 200 g żółtego sera 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić
Przepiski.pl
Potrawka z kurczaka 204smaku Sól morska lub jarzynka uniwersalna do smaku 2 łyżki masła klarowanego Dodatkowo: Mąka pszenna do obtoczenia mięsa Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką lub solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej. Cebulę obrać posiekać w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać klarowane masło wrzucić cebulkę(...)wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się z ryżem na sypko. Smacznego
Wanilia i Kardamon
ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z RYŻEM 169obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie(...)wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż. W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLeny
Środa: Super prosty patent na burgera z indyka 162uważają to za herezję. Nam obydwie opcje są bliskie i korzystamy z nich w zależności od surowca; mięso wołowe nigdy nie zostanie skalane kontaktem z cebulą, za to indykowi, kurczakowi, baraninie mariaż z cebulą jak najbardziej służy, bo ładnie aromatyzuje mięso. Zazwyczaj cebula występuje w formie drobno posiekanej, przesmażonej na złoto na maśle. Co jednak powiecie na surową, startą(...)miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków. Sos jest słonawy, lekko karmelowy, z nutą goryczki
Niedzielny kucharz
ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z RYŻEM 190obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie(...)wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż. W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLeny
Ravioli z mięsem drobiowym i sos słodko kwaśny 193mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy(...)kratki o wym 5/5 cm Nakładamy łyżeczką małe porcje nadzienia i przykrywamy powoli drugim plackiem, przyciskamy dookoła każdej porcji nadzienia, tniemy całość na kwadraty. Gotujemy w osolonym wrzątku. Sos użyłam z przetworów jesiennych sodko kwaśny
Gotowanie jest łatwe
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 133Składniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony. Następnie(...)wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition
Moje-pitraszenie
Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem 242łyżka tymianku 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 lyżeczka mielonego cynamonu sól ew natka pietruszki i kolendra do podania Jak robimy : Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym przez 10 minut(...)tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut kolejne. Zalewamy mleczkiem kokosowym, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut - kontrolowac czy bataty są miękkie. Dodać passatę pomidorową i gotować aż sos zgęstnieje. Gotowe, Podajemy z ryżem. Można posypać natką i kolendrą przy podaniu (jeśli lubimy
Snejkusiowe Przepisy
Roladki drobiowe ze szparagami 189inspiracja. Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki(...)stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne Gotowanie
Ekspresowa tortilla z jagodami Goji z zatopionym w wedzonej papryce kurczakiem. 205jagody Goji - 2 piersi z kurczaka - łyżkę słodkiej wędzonej papryki - łyżeczka pieprzu bałkańskiego - garść suszonych kokosów - garść jagód Goji - 4 gotowe tortille Co robimy? Kroimy cienko piersi kurczaka, następnie na oliwie podsmażamy je- stale mieszając, dodajemy suszoną paprykę, łyżeczkę pieprzu bałkańskiego. Czas na smażenie cienko pokrojonych piersi to ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy jagody Goji(...)odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową, ser feta, pomidora. Dodatkowo polałam "farsz" sosem jogurtowym z carry i pieprzem bałkańskim. Na tym koniec :) SMACZNEGO
dlaSmaQ
Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano 376kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej kuchni. Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano SKŁADNIKI : 150 g makaronu farfalle 200 g piersi z kurczaka 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem(...)rondla przekładamy mięso i je podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Moqueca de bacalhau 233dwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau0(...)żółtą)2 duże pomidory2 cebule2 lub 3 ząbki czosnku4 ziemniaki2 cytryny6 łyżek oleju palmowego dende2 łyżki kuminu w proszku1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone)łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie)kolendra zielona świeża Przygotowanie bacalhau:Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. Wrzucamy bacalhau
Smaki Brazylii
Pikantne kotleciki na fasolce 220Mięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam(...)smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag mielonego z piersi indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego
Buniabaje w kuchni