Zmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary . Składniki: (na 4 porcje) 200g chorizo 1 porcja warzywnego startera 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki (u mnie
Lejdi of the houseI szpinak na stole po raz kolejny. Tym razem uszczęśliwiłam Męża makaronem ze szpinakiem i orzechami ;) To wszystko przez oczekiwanie na świeży, rosnący na grządkach szpinak
Lawendowe NieboDawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego.Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć".Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach. Indyk
Kuchnia moimi oczamipaseczkami kolorowej papryki. Pyszne i chrupiące ciasto na pizzę, niesamowity sos pomidorowy z czosnkiem, tymiankiem i oregano. Przygotowanie pizzy wydaje się być czasochłonne, ale jak się okazuje, wymaga to niewiele pracy własnej. Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania jednej dużej prostokątnej pizzy lub 4 mniejszych. To ciasto i sos pomidorowy może stać się podstawą do przygotowania innych rodzajów pizzy(...)odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 1 godz.). Krok 2. Przygotować sos pomidorowy do pizzy : w rondelku rozgrzać oliwę i poddusić drobno posiekany czosnek, wlać passatę pomidorową, dodać zioła i przyprawy - gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do czasu, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Krok 3. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski
Moja Książka Kucharskadoskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrym pomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie w domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię(...)wykorzystaniem ciasta francuskiego: Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Przepis na ciasto francuskie z serem feta Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki ciasto francuskie 3 łyżki pikantnego ketchupu kilka
Kuchnia Bazyliipatelni i smażyć piersi kurczaka pokrojone w kawałki. Gotowe frytki wyjąć z piekarnika i wł ożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierz frytek położyć kawałki kurczaka i ser żółty. Obni ż temperaturę piekarnika do 180 ° C , wł ożyć naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt(...)pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć kapsalon z piekarnika i po ł ożyć na nim sałatę lodową, pomidor i og órek. Na koniec polać sosem czosnkowym. Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Jest banalnie prosty i szybki
mojej kuchnipatelni i smażyć piersi kurczaka pokrojone w kawałki. Gotowe frytki wyjąć z piekarnika i wł ożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierz frytek położyć kawałki kurczaka i ser żółty. Obni ż temperaturę piekarnika do 180 ° C , wł ożyć naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt(...)pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć kapsalon z piekarnika i po ł ożyć na nim sałatę lodową, pomidor i og órek. Na koniec polać sosem czosnkowym. Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Jest banalnie prosty i szybki
w mojej kuchnimłode cebulki ze szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię i smażymy wszystko jeszcze około 5 minut. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Na patelni rozpuszczamy około 2 łyżek(...)smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki bulionu, mieszamy, jak już ryż wchłonie znaczną część to dodajemy kolejne pół szklanki bulionu, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy
Delusional Trinesałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA z pieczonym kalafiorem PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 4 SKŁADNIKI(...)pietruszki – sól i pieprz – 1 puszka ciecierzycy – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – szczypta pieprzu cayene – sól i pieprz Składniki sos tahini: – 1/3 szklanki pasty tahini – 1/3 szklanki wody – 1/4 szklanki soku z cytryny – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – 1/2 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki
nietylkopasta.plPomysłów na pieczone udka u nas nigdy dość. Szczególnie, że moja córka lubi kurczaka z kością :) Składniki: 6 niedużych udek z kurczaka Marynata: sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)Składniki marynaty połączyć, dokładnie natrzeć nią mięso. 3. Piec w 200 st.C przez 60-70 minut. Od czasu do czasu należy polać udka powstałym podczas pieczenia sosem. Smacznego!!! Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest(...)gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki
Zasmakuj Kuchnimomencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku. Kiedy pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj(...)tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnichodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-) Składniki na około 40 szt: 500 g mąki pszennej(...)masła (roztopionego) 1 żółtko 1 całe jajko 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżki soli 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g filetu z indyka (kurczaka) suszone pomidory kilka oliwek czarnych przyprawa kebab - gyros 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka ketchupu lub passaty starta mozzarella 1. Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier
kruche babeczkiWspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami(...)Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji
Zasmakuj KuchniPrzekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty(...)wino i chwilę redukujemy. Dodajemy rozdrobnione pomidory i gorącą wodę. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę wraz z zalewą, odsączoną kukurydzę, czekoladę i szczyptę cynamonu. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje się
cool and minty