kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:780/1024)

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 165

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Jak to jest z tym glutaminianem? 157

znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy(...)kwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami

Powiedz dietom nie
Marzec - kuchnia chińska 200

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)chińska, wbrew temu co moglibyście sądzić o niej na podstawie tak ukochanych przez Polaków "chińczyków", to jedna z najzdrowszych kuchni świata . Nie ma ona za wiele wspólnego z zawiesistymi sosami niewiadomego pochodzenia, które znamy z polskich barów, przybierających niebezpiecznie fluorescencyjne kolory. Przyznam od razu, że nie czuję się w tej kuchni zbyt pewnie. Zaczęłam się jej bardziej przyglądać, kiedy

W kuchni wieczorem
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3211

Składniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między

Walijskie Pichcenie
Tagliatelle z kurczakiem, bazylią i orzechami 287

Orzechy, bazylię i oliwę miksujemy  w blenderze. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w bazyliowym pesto. Smażymy mięso i dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach zdejmujemy  z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy  z pozostałym sosem. Przystrajamy świeżymi listkami bazylii

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka a'la Cezar 315

szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Chleb tostowy kroimy w mał ą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy z sosem Cezar lub dipem czosnkowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Margarytkowa potrawka z kurczaka 258

Potrawkę przyrządziłam od początku do końca ze świadomą premedytacją ;) Na pierwszy raz ściągnęłam przepis. Następnym razem pokombinuję coś swojego. Po raz kolejny dziękuję! Potrawka z kurczaka 2 udka z kurczaka (ugotowane) 3 szklanki zimnego rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki śmietany pieprz, gałka muszkatołowa Mięso z udek oddzieliłam od kości, pokroiłam na mniejsze kawałki(...)zasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół z żółtkami i śmietaną. Gdy sos zgęstniał dodałam przyprawy do smaku.  Na koniec dodałam mięso i całość zagotowałam.    Źródło przepisu

bastalena
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 241

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś teriyaki z fasolką 189

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa słodko-kwaśna z kurczakiem 86

Przepis na te zupę słodko-kwaśną to próba odtworzenia zupy, którą kiedyś jadłam w chińskiej restauracji. Same składniki problemem nie były, gorzej było z jej odprawieniem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
RISOTTO POMIDOROWE 119

Risotto pomidorowe należy do jednych z ulubionych dań wege, które chętnie serwuję kilka razy w roku. Powstają wersje z grzybami wszelakimi ( risotto ai funghi ), kurczakiem, pomidorowe czy z warzywami, np. cukinią lub dynią ( risotto alla zucca ). Powiem Wam, że dobre risotto potrafi uzależnić;-) Idealnym daniem będzie także risotto maślane z parmezanem, prostota i smak w jednym! Ryż w tym wydaniu(...)Risotto z pomidorami jest aromatyczne, delikatne, o kremowej konsystencji, podane z charakterystycznym w smaku serem i świeżym tymiankiem/bazylią/koperkiem smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Latem wybierzcie do sosu świeże pomidory, sos zyska dodatkową słodycz i niezwykły smak słońca;) Jaki ryż wybrać? Do dania najlepiej wybierać ryż, którego ziarna dobrze chłoną płyny i uwalniają skrobię, przez co ryż jest

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 329

Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej(...)wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste pure. Polecamy Wam również nasze inne patenty na wykorzystanie leftovers i ekomoczne gotowanie! Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz
Marynowana wołowina 157

gruszkę pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy(...)używając tłuszczu. Smażymy około 4-5 minut. Podajemy z ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako dodatek. Możecie dodać również dowolne warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki.   Post Marynowana wołowina pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Mocno zimowy, lekko oszukany krupnik z ziemniakami i fasolką... 148

Przepis zainspirowany znalezionym na blogu Olgi Smile . Składniki: (na około 6-8 porcji) 1 łyżka oleju 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę 5 niewielkich marchewek, pokrojonych

Lejdi of the house
PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO + FILMIK 631

kawałki i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, góra dół, temperatura 180-190 % C, około 15 minut. Koszyczki z tortilli - Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu(...)farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C. Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremek. Na paterę wyłożoną zielonymi liśćmi układamy ślimaczki, na środek paluszki i dowolny sos oraz z boku koszyczki. Podajemy od razu. Przekąski są pyszne na ciepło i zimno, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli