Zapiekanka z chleba 123czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli(...)kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka
moj przepis na
Szybka wegańska zupa z cieciorką 180Nie będziemy ściemniać, nasza zupa nie była wegańska. Raczej trochę, prawie wegetariańska 😉 Ale miała być w założeniu i taka by była, gdyby ktoś nie wyjadł ostatniego
slodkokwasnapl
Zapiekanka z chleba 174czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli(...)kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka
moj przepis na
Kiszone cytryny 173Opis Kiszone cytryny : Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem marokańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Możemy je spotkać również w kuchni francuskiej. Samo kiszenie nie jest skomplikowane. Jednak trzeba znaleźć dobrej jakości cytryny. Muszą być dobrej jakości, koniecznie niewoskowane, które bez problemu można będzie zjeść ze skórką, bo tak własnie zjada się kiszone cytryny. Mają niezwykle intensywny(...)wydobywa ich mocny cytrynowy smak. Do cytryn pasuje chili, cynamon, pieprz, można swobodnie łączyć smaki. Idealnie sprawdzą się nie tylko do marokańskich dań, ale również do naszych dań mięsnych, sosów czy sałatek. Dobrze łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy kuchni marokańskiej. Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 120polałam sosem i przykryłam następną porcją liści. Robiłam tak dopóki nie skończyły mi się przygotowane produkty. Fajnie jest również sosem polewać wyłożoną na talerzyk sałatkę. To już kwestia upodobania Sosu ani sałatki nie soliłam. Wystarczająco dużo soli ma ser a nawet boczek. Miałam gotowe pieczywo czosnkowe i pokroiłam je na drobne kromki. Rozgrzałam tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu(...)kostkę chleb albo bułkę, podsmażyć na tłuszczu i takimi grzankami posypać sałatkę. Ja wolałam wersję z grzanką z boku a nie w sałatce. Zamiast boczku można dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Będzie smakowało równie wyśmienicie! Smacznego! Lidka Artykuł Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Jakie przyprawy do jakich potraw? 177zieleninę. Szczególnie popularne i niezwykle aromatyczne są: nać pietruszki i lubczyk. Jakie przyprawy do indyka? W przypadku mięsa indyka świetnie sprawdzą się podobne przyprawy, jak te wykorzystywane w doprawianiu kurczaka: sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek (także granulowany), ale także curry czy imbir. Z indykiem dobrze komponują się również: cząber, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn czy kminek – dodanie kilku świeżych gałązek(...)Przyprawianie grzybów nie jest łatwe, gdyż wiele dodatków zamiast podkreślić ich smak jedynie je przytłoczy. Tutaj liczy się umiar, niezależnie od tego, czy gotujemy zupę grzybową czy też przyrządzamy sos. Smak grzybów wzmocnią podstawowe przyprawy – sól i świeżo mielony pieprz. Leśne grzyby doskonale komponują się z ziołami, szczególnie świeżymi. Natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów
Kulinarne Przeboje
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 221polałam sosem i przykryłam następną porcją liści. Robiłam tak dopóki nie skończyły mi się przygotowane produkty. Fajnie jest również sosem polewać wyłożoną na talerzyk sałatkę. To już kwestia upodobania :) Sosu ani sałatki nie soliłam. Wystarczająco dużo soli ma ser a nawet boczek. Miałam gotowe pieczywo czosnkowe i pokroiłam je na drobne kromki. Rozgrzałam tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu(...)kostkę chleb albo bułkę, podsmażyć na tłuszczu i takimi grzankami posypać sałatkę. Ja wolałam wersję z grzanką z boku a nie w sałatce. Zamiast boczku można dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Będzie smakowało równie wyśmienicie! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
Kurczak curry z ananasem 172łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy(...)dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował
W kuchni bez szafek
Pałki z kurczaka po marokańsku 217mąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko(...)około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę. 5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego
kruche babeczki
Pikantne skrzydełka 148Wspominałam Wam już wcześniej o pobycie w Gdańsku i poznaniu fantastycznych dziewczyn z pokoju szpitalnego. Pewnego dnia zeszłyśmy na tematy kulinarne i to jest jeden z
Pieguskowa Kuchnia
Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną 243Dodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy ok. pół łyżeczki(...)ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego
la cuchara
KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z PURE Z BATATA 233PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę. Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą(...)miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree. Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE 193piersi z kurczaka 1, 5 opakowania kalerosse 330 ml śmietany 30 % 1 liść laurowy 2 ziarna ziela ang sól,pieprz 1 szklanka bulionu warzywnego Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu(...)minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem
Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki drobiowo-warzywne 174pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą(...)mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gaz