się różnić ostrością, dlatego w swoim przepisie oznaczyłam pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować(...)drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie
Kulinarne przygody Gatitygram brokuł 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę(...)różyczki. Warzywa wrzucam na patelnię i smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami ugotowanymi na parze lub ryżem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzuprostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem(...)powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję się upiec. Podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyPożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax(...)Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy
Codziennik KuchennySkładniki 3 porcje - 1 szklanka kaszy kukurydzianej - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos - 1 filet drobiowy - 1 szklanka rosołu, bulionu lub 1/2 kostki rosołowej - 1 cebula - 1 łyżka papryki mielonej slodkiej - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej - 1 łyżka mąki - olej do smażenia. Wykonanie - Kaszę zalać wodą , posolić , wymieszać , zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć(...)ogień do minimum. Gotować ok 10-15 minut . Często mieszać. - Cebulę pokroić w kostkę, filet w cienkie plastry, - Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć plastry kurczaka i cebulę, zmniejszyć ogień dodać mąkę oraz obydwie papryki, mieszać do zaparzenia maki . - Partiami dodawać rosół , mieszać aż do wyczerpania płynu. Doprawić sola, pieprzem
Eli Gotowanieczosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażymy ciągle mieszając by warzywa się nie przypaliły, na koniec łączymy z kurczakiem. 4. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, magą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. 5. Liście sałaty myjemy i dzielimy na małe kawałki. Krążki tortilli smażymy na rumiano z każdej(...)tłuszczu- na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały. Na każdy placek dajemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz mięsno- warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczamy otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów. Smacznego
Kuchnia w czekoladziesera ricotta 2 żółtka 8 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia zioła prowansalskie garść pestek dyni PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski 1,5cm x 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane mięso. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem(...)wymieszać z ricottą i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Całość przelać na patelnię i gotować kilka minut. Żółtka wbić do szklanki i dokładnie roztrzepać widelcem. Przelać kilka łyżek gorącego sosu do żółtek i dokładnie wymieszać a następnie całość przelać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 2 min. Makaron wyłożyć na talerze, polać go sosem i posypać
zabawa smakiemmięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie widelcem ,dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać .Ja łączę wszystko ,kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe ,masło roztapia się i łatwo wchłania się(...)smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło z sosem
Ladylaura.Kurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada
Przepisy i porady kulinarneskórą oliwa z oliwek sól morska 1 łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista(...)czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć
w mojej kuchnitartejnatka pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garyjednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy(...)wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 duży podwójny filet z kurczaka mąka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 4 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego olej sól, pieprz 1 szklanka mieszanki obiadowej Mix obiadowy firmy(...)wody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody. 4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką. Smacznego
Kuchnia domowa AniWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!