placki tortilli (kupiłam z chili) 2 pomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli: 2 -3 łyżeczki musztardy dijon 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Zaczynamy od fileta, którego myjemy, dokładnie osuszamy(...)małe paseczki, cebulę w piórka, a pomidor w półplasterki. Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu. Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy do środka, a potem lewą część do środka i prawą. I gotowe
Gotuj z MąkąPyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków. 4 filety z kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie(...)wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego
Krokusowy Domliście sałaty lodowej 10 g kiełków (np. z rzodkiewki) Pierś z kurczaka 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy wzdłuż na pół, chyba, że wolicie grubsze mięso to można pominąć ten krok. Możemy
Programista w kuchniDanie tajskie w 15 minut. Zielone curry z kurczakiem i warzywami duszonymi w mleczku kokosowym. Ostre, rozgrzewające i sycące. Danie najlepiej podawać z ryżem jaśminowym. Polecam! Zielone curry z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 400ml 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonej pasty curry pół cukinii lub zielonej papryki 6 pieczarek świeża
Smak mojej kuchniBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać
Walijskie Pichcenieopakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka: Kurczaka marynujemy w : pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ,dla ostrości może być kilka kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo
Niezły Młynekmusztardy bardziej nawet słodko niż kwaśno, ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym
Kulinarna Pokusawtedy inne dodatki, z których ja zrezygnowałam, bo porcja jest dla mnie za duża. Kurczak pachnie i smakuje obłędnie! Polecam!!! Składniki (na 4 porcje): cztery pojedyncze piersi kurczaka chili (Jamie użył bardzo ostrej odmiany Scotch Bonnet) 2 dymki pół łyżeczki suszonego tymianku (Jamie użył łodyżek świeżego) płaska łyżeczka ziela angielskiego (wzięłam 6 ziaren) płaska łyżeczka mielonych goździków (wzięłam 5 całych(...)pół szklanki rumu (wzięłam złocisty) łyżka płynnego miodu sól pieprz (w tym 6 całych ziaren) łyżka - dwie oleju do smażenia kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa Kurczaka posmarować olejem, posypać solą i pieprzem, a następnie ugrillować na patelni grillowej. Ja nacięłam jedną stronę piersi w kratkę i usmażyłam na złoto na zwykłej patelni. W czasie smażenia kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziemoja propozycja podania. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy(...)pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie
Czerwona Porzeczkabakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną(...)serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem. Bakłażan zapiekany z kurczakiem
O kuchni z uczuciemtortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy. Choć o kreślane u nas mianem fast food , w kraju Azteków są jedzone o każdej porze dnia i smakują zupełnie(...)meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów
codojedzeniatortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy. Choć o kreślane u nas mianem fast food , w kraju Azteków są jedzone o każdej porze dnia i smakują zupełnie(...)meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów
codojedzeniawyjątkowych umiejętności kulinarnych ani nie są specjalnie pracochłonne. Na pewno jednak bardzo dobrze pasują na spotkanie w gronie znajomych czy tez "konkretniejszą" kolację. Składniki: Kurczak: piersi z kurczaka ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, jajko mąka płatki kukurydziane kawałek twardego żółtego sera olej do smażenia Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby(...)woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodziennamięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka w proszku, kilka kropel przyprawy maggi, oliwa lub olej Sposób przygotowania: Pałki opłukać, osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, obiema paprykami i odstawić
Nie tylko w kuchniświeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy(...)paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite
Zainspiruj się kuchniąKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym
Pełny talerzdziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę: 8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼ szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy
Humanistka w kuchnikurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odkrawamy polędwiczki. Każdą z piersi dociskamy dłonią do deski i dzielimy w poprzek ostrym nożem na dwie jak najbardziej zbliżone wielkością części. Szykujemy sobie deskę, młotek do rozbijania mięsa i grubą folię – cienka spożywcza(...)fragmenty przebijecie w mięso. Rozbijamy piersi na i przez folię – kurczak nie przyklei się do deski, ani nie będzie się przyklejał do młotka . Kurczaka traktujemy delikatniejszą, kratkowaną częścią tłuczka – żeberkowana jest bardziej ostra, służy do tłuczenia bardziej włóknistych i twardszych mięs (wołowe bitki). Piersi z kury to jasne i delikatnie mięso – jedno za mocne uderzenie i na bank się
Karo in the Kitchenczerstwa bułka 300 g łuskanych orzechów włoskich 8 ząbków czosnku 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki nieco ostrej mielonej papryki sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjąłem, ostudziłem(...)Orzechy przepuściłem przez maszynkę. Dodałem namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku. Ponownie zmieliłem. Wymieszałem z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiłem pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyłem na półmisku, pokryłem je masą. Na patelni podgrzałem olej, dodałem ostrą paprykę, wymieszałem. Czerwonym, pikantnym olejem polałem po wierzchu danie. Udekorowałem natka pietruszki. Podałem z ryżem
R'n'G Kitchen