Kurczak powstał bez jakichkolwiek planów - pod wpływem chwili, presji czasu i własnej pomysłowości. Efekt? Rewelacyjny! Doskonale sharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i delikatnie chrupiąca skórka. Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli. 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku
Di gotujeSkładniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi
The Sweet Damselpolecam przygotować ją z łososiem lub udkami z kurczaka . Składniki dla 2-3 osób: 4 placki tortilli 1 duża pierś z kurczaka 2-3 pomidory podłużne sałata lodowa ogórki kiszone ewentualnie sos duński sos czosnkowy sól, pieprz papryka ostra(...)olej do smażenia panierka, czyli ciasto naleśnikowe: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej 1 szklanka wody 1 jajko 50 g sezamu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne paski. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, sezam, wbić jajko oraz wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię
UgotowaćCebulę kroimy w piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło(...)wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy do momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem. Na dno naczynia wykładamy 1/3 kurczaka, wylewamy 1/4 sosu i posypujemy 1/4 mozzarelli. Układamy 3 płaty makaronu i znów 1/3 kurczaka, 1/4 sosu i 1/4 mozzarelli. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch układamy pozostałe 3 płaty
Delusional Trineplacki tortilli (kupiłam z chili) 2 pomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli: 2 -3 łyżeczki musztardy dijon 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Zaczynamy od fileta, którego myjemy, dokładnie osuszamy(...)małe paseczki, cebulę w piórka, a pomidor w półplasterki. Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu. Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy do środka, a potem lewą część do środka i prawą. I gotowe
Gotuj z MąkąPyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków. 4 filety z kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie(...)wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego
Krokusowy Domliście sałaty lodowej 10 g kiełków (np. z rzodkiewki) Pierś z kurczaka 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy wzdłuż na pół, chyba, że wolicie grubsze mięso to można pominąć ten krok. Możemy
Programista w kuchniDanie tajskie w 15 minut. Zielone curry z kurczakiem i warzywami duszonymi w mleczku kokosowym. Ostre, rozgrzewające i sycące. Danie najlepiej podawać z ryżem jaśminowym. Polecam! Zielone curry z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 400ml 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonej pasty curry pół cukinii lub zielonej papryki 6 pieczarek świeża
Smak mojej kuchniBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać
Walijskie Pichcenieopakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka: Kurczaka marynujemy w : pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ,dla ostrości może być kilka kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo
Niezły Młynekmusztardy bardziej nawet słodko niż kwaśno, ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym
Kulinarna Pokusawtedy inne dodatki, z których ja zrezygnowałam, bo porcja jest dla mnie za duża. Kurczak pachnie i smakuje obłędnie! Polecam!!! Składniki (na 4 porcje): cztery pojedyncze piersi kurczaka chili (Jamie użył bardzo ostrej odmiany Scotch Bonnet) 2 dymki pół łyżeczki suszonego tymianku (Jamie użył łodyżek świeżego) płaska łyżeczka ziela angielskiego (wzięłam 6 ziaren) płaska łyżeczka mielonych goździków (wzięłam 5 całych(...)pół szklanki rumu (wzięłam złocisty) łyżka płynnego miodu sól pieprz (w tym 6 całych ziaren) łyżka - dwie oleju do smażenia kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa Kurczaka posmarować olejem, posypać solą i pieprzem, a następnie ugrillować na patelni grillowej. Ja nacięłam jedną stronę piersi w kratkę i usmażyłam na złoto na zwykłej patelni. W czasie smażenia kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziemoja propozycja podania. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy(...)pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie
Czerwona Porzeczkabakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną(...)serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem. Bakłażan zapiekany z kurczakiem
O kuchni z uczuciem