pojęcia ile ta potrawa ma wspólnego z kuchnią chińską, ale u nas w domu nazywamy ją " wołowiną po chińsku ". lub " wołowiną imbirową " Jest to kolejny przepis z serii " proste jak konstrukcja młotka ", a przy tym szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego przepisu wychodzi naprawdę wspaniały - kremowy, aromatyczny sos i wyraziste w smaku kawałki kurczaka. Mniam! Ostatnio odnalazłam w Lidlu filetowane udka z kurczaka i postanowiłam je wypróbować - jest to jak dla mnie strzał w dziesiątkę
sierotka maRysia w kuchnisama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność
Codzienne GotowaniePiersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do smażenia wykorzystałam patelnię wok, która jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej
UgotowaćChow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości
Smaki Przyprawy i Kolorydanie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję że przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość nie zajmie Wam więcej niż 20-25 minut. Co więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych i nawet nie wprawiony domowy kucharz sobie poradzi. Jeśli chcecie oszczędzić czas na przygotowaniu warzyw (mycie, krojenie) możecie
Pyry na Gazdanie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20-25 minut. Co więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych i nawet niewprawiony domowy kuchach świetnie sobie poradzi. Jeśli chcecie oszczędzić czas na przygotowaniu warzyw (umycie, krojenie
Pyry na GazPiersi z kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem to pomysł na szybkie, smaczne i lekko orientalne danie obiadowe. Po części zainspirowałam się przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego
Ugotowaćprzekładane serem i warzywami, to i tak zawsze świetnie smakują! Nowym odkryciem w 'tostowej' kategorii, są smażone na oleju i mega chrupiące tosty z pastą krewetkową (przepis inspirowany książką Kuchnia Chińska Jenny Stacey), w której skład wchodzą- oczywiście- krewetki, sezam, nadający wyrazistości czosnek, oraz delikatnie orzeźwiająca skórka z limonki. Całość tworzy wyjątkowy smak, nadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako
Kraina Miodem PłynącaChow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj). I tak po kolei smażymy wszystkie składniki przez około 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Danie przygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki
Moja Galeria SmakuKuchnia chińska i tajska króluje w moim domu! W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki. Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym
Ostra na SłodkoKung Pao (inaczej: gongbao) to niezwykła i niezwykle smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Niezwykła, bo nie znajdziemy w niej tak charakterystycznego dla kuchni chińskiej sosu, to potrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość
Kuchnia Prezydentowejbędzie często gościł na naszym stole. Mam zatem nadzieję że i Wy odważycie się podążyć moimi śladami i wypróbujecie ten przepis u siebie. Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża
Garniec MagalieNaszła Nas ochota na danie inspirowane kuchnią chińską i oto jego rezultaty :) Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ząbek czosnku - 1/3 puszki kukurydzy - garść kaparów - 2 woreczki ryżu - 1 łyżeczka płynnego miodu - 3 łyżki sosu balsamicznego - 3 łyżki sosu sojowego - kilka kropli magii - szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski
Zainspirowana w kuchniWariacja na temat dania z kuchni chińskiej - kurczak z warzywami i pędami bambusa z orientalnymi przyprawami na słodko. Nietypowe połączenia smaku daje ciekawy efekt i z każdym kolejnym kęsem smakuje lepiej
Milion Smaków