kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:15/52)

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 165

Dziś znów zabieram Was w kierunku Azji – wiem wiem, lubicie to tak samo jak ja! Mam dla Was przepis na fantastyczne Tajskie czerwone curry z

Ostra na Słodko
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 163

Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega

Ostra na Słodko
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 166

jedynie tamten świat. Smukłe, niskie Chinki w czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI  MUNG,  GROSZKIEM, BROKUŁEM

W kuchni Karmel-itki
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 170

właśnie było z ziemniakami, Lo i mantou , które gotowałyśmy razem w pierwszą marcową i słoneczną niedzielę.  Wszystko  do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica.  Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie(...)marzenie było szansą na zrobienie czegoś wyjątkowego.  Dziękuję za wyjątkowy, pełen magii dzień.  I za podróż do Chin, którą udało się odbyć nie opuszczając kuchni. MANTOU - CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 1 łyżeczka drożdży instant 80 ml letniej wody  240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych

KUCHARNIA
Wołowina z warzywami na ostro 158

Kolejne danie z kuchni chińskiej. Tym razem bardziej klasyczne. Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam do wypróbowania. Wołowina z warzywami na ostro   Składniki: ·          300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy) ·          ½ marchewki(...)różyczek brokułów mrożonych lub świeżych ·          garść fasolki mrożonej ·          ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie) ·          1 cm korzenia imbiru ·          olej

Mania Gotowania
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 199

mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle mam takie wrażenie, że są przyprawy i produkty bez których dobra kuchnia chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów, od których zaczynam gotowanie chińszczyzny. Na pewno znajdzie się w nim się olej sezamowy- niesamowity posmak i zapach. Papryczka chili

Mango Papaja
Wontony z wieprzowiną 181

Jak tu nie lubić wontonów? Każdy pierogożerca powinien ich spróbować. W Warszawie polecam bar Parnik. Niepozorne miejsce, a pierożki pierwsza klasa. Polecany zresztą przez rzeszę Warszawiaków

W kuchni wieczorem
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 198

Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1

My Culinary Art
Kuchnia Świata - kulinarna podróż dookoła świata - recenzja 106

album trafił do mojej kulinarnej biblioteczki, bo nie raz, ani nie dwa - będzie dla mnie wielką inspiracją . Zresztą kilka potraw obowiązkowo zaprezentuję tu - na blogu. Jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskie, a może jesteście tradycjonalistami i uwielbiacie - polską? W każdym bądź razie każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie! Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron

Di gotuje
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z OWOCAMI ( Bua Loi Chi ) – kuchnia tajska 178

Dziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią

Ostra na Słodko
Pierożki dim sum 360

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 239

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 117

Dzisiaj na obiad pomysł na lekko pikantnego kurczaka po chińsku, aromatycznego który wspaniale komponuje się z makaronem i warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.      

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapusta pekińska z grzybami 129

Kapusta pekińska, nie tylko w surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2

R'n'G Kitchen
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 160

500 g mięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania