kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:11/52)

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 565

razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki. Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania. Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem

Ostra na Słodko
Zupa Wonton 344

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko

Tajskie smaki
Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem 145

Któż nie lubi sajgonek, wspaniałej przekąski reprezentującej kuchnię chińską. Niestety na ogół jest to danie ciężkostrawne i smażone na nie wiadomo jakim oleju. Dlatego wspaniałą alternatywą może być przygotowanie ich samodzielnie w domu. Moje sajgonki są rybne, ale zapewniam was, że absolutnie nie czuć w nich ani smaku ani zapachu... Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem

Nie Bo Piekło
Marynowana wołowina z warzywami 205

Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecam Zaczynamy Składniki na marinate do wołowiny: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyzki oleju sezamowego Wykonanie: Wyciskamy czosnek przez praskę

Smaki Edyty
Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun 193

Dziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam. składniki: 200 g makaronu chow mein 500 g piersi z kurczaka 2 garście grzybków mun 4 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 150 g białej kapusty olej do smażenia Grzybki mun przygotować według

Monia miesza i gotuje
Chiński kurczak z brokułami 659

Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie

Wyprawy kulinarne
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 199

kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję

Ostra na Słodko
Zupa tajska 164

Dzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:) Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie; Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Pos

Anioły w kuchni
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 373

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym... Soczyste kąski filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek. Paseczki papryki. Kosteczki słodkiego ananasa. Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie. Chiński klasyk w polskiej kuchni. Serdecznie polecam!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g); 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża(...)zastąpić drobno posiekaną papryczką chili, choć wpłynie to na smak potrawy.  Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy

Gospodyni Miejska
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 140

Tajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem(...)kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Tak jak pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona

Ostra na Słodko
Kurczak w stylu Hunan 143

Blueberry Corner by "jagodzianka" Hunan to jedna z prowincji Chińskiej Republiki Ludowej. Kuchnia prowincji Hunan, jedna z ośmiu tradycyjnych kuchni Chin jest dobrze znana … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak w stylu Hunan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kurczak w pięciu smakach 341

Dzisiaj zapraszam na danie orientalne - aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie

Wyprawy kulinarne
Chińskie pierożki 146

Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są naprawdę pyszne.  Składniki: Farsz: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego suszony imbir lub trochę świeżo startego korzenia imbiru szczypiorek Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku Wykonanie

Pasja Smaku
Domowa chińszczyzna 329

Domowa chińszczyzna... Kawałki soczystego filetu z piersi kurczaka. Paseczki marchewki i papryki. Pióra cebuli i plasterki pieczarek. Zatopione w sosie na bazie sosu sojowego. Podane z

Gospodyni Miejska