kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:3/52)

Kaczka w miodowej glazurze 113

Dziś utwierdziłam się w przekonaniu, że pomysł na kulinarne podróże na blogu był bardzo dobry. Prawda jest taka, że nie jestem ekspertem od kuchni świata i teraz w marcu kuchnię chińską testuję i poznaję na bieżąco, dzieląc się z Wami tym co mi zasmakowało. Do tej pory raczej nie przyrządzałam kaczego mięsa, ale  kacze confit , które pokazywałam w lutym

W kuchni wieczorem
Kaczka po chińsku 242

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów

Wyprawy kulinarne
Chow mein z krewetkami a'la Gok Wan 291

morza to nie była miłość od pierwszego kęsa. Gdybym miała określić rodzaj naszej relacji na Facebooku, na pewno wybrałabym "to skomplikowane". Powoli przekonuję się do krewetek. Dziś w ramach kuchni chińskiej jeden z przepisów Goka Wana, odrobinę zmodyfikowany, który ułatwia mi to zadanie. Kiedy zastanawiałam się jakby tu zacząć dzisiejszy post, od razu przyszedł mi do głowy jeden z moich

W kuchni wieczorem
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 126

Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej.     Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś

mojewypiekiinietylko
Wołowina w sosie ostrygowym 152

nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 295

swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam dostępu do egotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 203

mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle mam takie wrażenie, że są przyprawy i produkty bez których dobra kuchnia chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów, od których zaczynam gotowanie chińszczyzny. Na pewno znajdzie się w nim się olej sezamowy- niesamowity posmak i zapach. Papryczka chili

Mango Papaja
Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku 166

czym serwuje się na nim danie, k tóre syczy i skwierczy przy podawaniu, a często jeszcze podczas jedzenia.  Najczęściej z tak podawanym daniem można zetknąć się w kuchni chińskiej, w ten sposób można oczywiście serwować innego rodzaju potrawy.  Ponieważ posiadam takie naczynie, a nawet dwa (jedno kiedyś kupił K. i przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane

Codzienne Gotowanie
Mięso mielone na łódeczkach z sałaty 177

łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk) 2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach) kilka gałązek dymki papryczka chili do przybrania

Codzienne Gotowanie
Chińszczyzna 437

Jedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g) Marynata: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól, pieprz, czosnek, chilli Warzywa(...)etnicznej restauracji. Warto zaskoczyć domowników i pyszną chińszczyznę przygotować w domu, a mieszanka orientalnych smaków oraz aromatów zadowoli najbardziej wysublimowane nozdrza i kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania takiej „udomowionej kuchni chińskiej”. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chińszczyzna appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Smażony makaron Mie z wieprzowiną i warzywami 188

Blueberry Corner by "jagodzianka" Chińska kuchnia jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Uwielbiam przyprawę 5 smaków, świeży imbir i chili, dodają daniom tyle smaku. W … Przeczytaj cały artykuł Post Smażony makaron Mie z wieprzowiną i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 312

Lubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!!   Składniki: 50dag piersi zkurczaka 25 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyzki sosu sojowego słoik sosu chińskiego 500g  1 papryczka  chili pieprz,sól-do smaku olej do smażenia 2 szklanki ryżu Wykonanie: Piersi kurczaka  kroimy na małe paseczki,polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
Kuchnia francuska jest prosta :) 137

Apetyt na Francję ” to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne grono miłośników dobrego jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki. Jest to zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad(...)stara się wykorzystywać produkty sezonowe. Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z ananasem po chińsku 193

wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu

Wyprawy kulinarne
Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym 148

Pierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni