Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 546Moja U-L-U-B-I-O-N-A zupa. Nie wyobrażam sobie bez niej mojego życia i od kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nic się
Mango Papaja
Chińska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 213Jako, że uwielbiamy orientalne zupki i akurat mam w posiadaniu kilka fajnych składników do takowych zupek postanowiłam coś cudnego wyczarować. I wyszło! Aromatyczna, imbirowa, pikantna. Taka
Mango Papaja
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 283W naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i
Nie Bo Piekło
Curry z kurczaka 241Kuchnia azjatycka kojarzy się głównie z kuchnią chińską. Na pewno nie wszystkim, ale wielu osobom na pewno. A przecież kuchnia azjatycka jest bardzo bogata i nie kończy się na samych Chinach. Dla mnie jeszcze większą inspiracją jest kuchnia hinduska. W Łodzi odwiedzałam czasami indyjską restaurację. W Tomaszowie takich brak. Nie żebym często jadała na mieście, ale jednak mi tego brakuje
Ratunku obiad
Potrawka orientalna z kurczakiem 202Potrawka orientalna, to ciekawe urozmaicenie menu. Osobiście uwielbiam jej słodko, a zarazem lekko pikantny smak. Ja korzystam z gotowej mieszanki Kuchnia eksperta mieszanka chińska, ale możecie kupić składniki mieszanki również osobno. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 1 por 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały(...)czasu. Jak mięso nie będzie już surowe, to dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę ananas wraz z słodką zalewą, sok pomidorowy i wsypać mieszankę chińską. Wszystkie składniki wymieszać i dusić około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż w ilości wedle uznania (u mnie saszetka na jedną osobę). Do garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze
Passions hobbies life
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 190Można nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne
NaKońcuJęzyka
Makaron po chińsku z wieprzowiną 342Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką
W kuchennej krainie
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 223Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez
Ogrodnik w podróży
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 438wiem czy już to wcześniej wspominałam, ale uwielbiam chińską kuchnię. Unoszący się w domu zapach świeżego imbiru, czosnku i sosu sojowego zawsze zwiastuje pyszne danie. Jak pewnie każdy wie, chińskie dania powinno się przygotowywać na patelni typu wok. Ja niestety takiej nie posiadam i strasznie nad tym ubolewam. Ale w akademiku nie mam tyle miejsca, żeby przechowywać tego typu(...)chociaż lista rzeczy się ciągle poszerza). A tymczasem muszę się zadowolić zwykłą patelnią, która mnie na szczęście nie zawiodła :) Jednak Wam oczywiście polecam przygotowanie tego dania w woku. CHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (4 porcje) Składniki: - 350 gram piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram kukurydzy konserwowej - garść posiekanej kapusty pekińskiej
Zgrabne Gotowanie
Chiński sos słodko - kwaśny. 323Dziś orientalnie. Mój ulubiony sos chiński czyli sos słodko - kwaśny. Wreszcie odważyłam się zrobić go sama. Przepis znalazłam w książce: "Świeże i smaczne. Kuchnia chińska." Na zdjęciu wieprzowina słodko-kwaśna. Sos słodko - kwaśny. Składniki: 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki; 1 papryka pokrojona w cienkie paski; 4 posiekane dymki; 1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru
Miksturownik
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 240Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć
SMYKWKUCHNI
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 247Bardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę
Mania Gotowania
Sajgonki 991gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku mieszanka przypraw do kuchni chińskiej sos sojowy jasny olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany
Gotuj z Misiem
Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami 158W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w
Bernika - moj kulinarny pamietnik
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 207Dziś znów zabieram Was w kierunku Azji – wiem wiem, lubicie to tak samo jak ja! Mam dla Was przepis na fantastyczne Tajskie czerwone curry z
Ostra na Słodko