krem - 19817 przepisów (strona:977/1322)

Ciasto czekoladowe z herbatnikami i kaszą manną 958

gotującego się mleka dodawać kaszę a następnie kakao ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia. Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji

Bullio
Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 204

Już od dłuższego czasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ...  A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowy deser z koroną 335

rozpuszczenia jej razem z masłem w kąpieli wodnej bo trwa to najdłużej. W między czasie oddzielam białka od żółtek. Żółtka i ok 50g cukru ucieram mikserem na jasny aksamitny krem a białka z resztą cukru w osobnym naczyniu na puszystą pianę. Gdy wszystko przygotowane to do misy z żółtkami dodaję po 1 łyżce rozpuszczonej lecz nie ciepłej czekolady ciągle mieszając

Mechanik w kuchni
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 239

Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna – 500 g * masło

Ostra na Słodko
Kokosowy pudding z chia i mango 165

smaczniejsza z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 279

pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu. Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowe masło z orzechów nerkowca 160

naprawdę nie znałam prawdziwego smaku masła orzechowego. To najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła! Składniki: 2 szklanki orzechów nerkowca ½ laski wanilii (idealnie komponuje się

Roślinna - blog wegański
7 powodów, dla których olej kokosowy jest... 143

cery czy spierzchniętych łokci. Dobrze też robi włosom puszącym się, dzięki zabezpieczeniu przed wchłanianiem wilgoci. Jego zastosowanie w kosmetyce jest naprawdę szerokie.  7. Nadaje się także jako słaby krem do opalania - klasa SPF 4. Pomaga także łagodzić oparzenia słoneczne.    Kupując koniecznie wybieraj nierafinowany, tłoczony na zimno . Zachowuje on smak i zapach kokosa, w przeciwieństwie do rafinowanego. Olej

Powiedz dietom nie
Kawowa babka z polewą czekoladową 189

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety

pink envelope
Piwne Semifreddo z owocami 180

przygotowałam dla Was orzeźwiające piwne semifreddo z owocami , czyli deser podobny do lodów, z dodatkiem miodu i śmietanki! Deser łatwy, prosty i przyjemny do przygotowania, nie trzeba robić specjalnego kremu ani mieszać masy podczas mrożenia. A efekt to gładki blok orzeźwiających, cudownie aksamitnych lodów. Lody nie są za słodkie, o aromacie limonki i kwiatu bzu, z miodem zamiast cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 203

Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem: 300 g śmietany kremówki (30 lub 36%)  4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Dodatkowo: ulubione owoce 10 krówek 2 łyżki śmietany kremówki Piekarnik rozgrzać do 120 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik dyniowy z ciasteczkami Oreo 124

najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda? :> Składniki: Spód: 200 g ciastek Oreo z ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka cukru 2 tubki mleka skondensowanego słodzonego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem z pora 165

nadzieję, że nie wpłynie ona na ilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści) 1 litr bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z pora najlepszy jest bulion warzywny 1 średnia cebula 4-5 średnich ziemniaków 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Pory

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 175

przede wszystkim będę miała ochotę na to zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 123

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania