krem - 19817 przepisów (strona:979/1322)

Męskie lody - kawa z whisky 182

przyznaję Rodzicielce, bo sama staram się z owocowych darów korzystać jak najwięcej. W końcu jednak zachciało nam się odmiany, i wspólnymi siłami wpadliśmy na pomysł ukręcenia lodów kawowych. Zrobiłam krem z żółtek i mleka, Tato zaparzył kawę tak mocną, że nawet Babcia nie dałaby rady jej wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 224

bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego.Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu zauważyłam je na kilku blogach, i bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O życiu na emigracji. I zdrowy mus czekoladowy 192

się przyzwoicie, a nie jak banda skończonych idiotów i prostaków. To może pomóc, nie tylko mi.Uff... Ale się wyżaliłam.Żeby Wam te moje bardzo osobiste wywody osłodzić, mam pyszny krem czekoladowy. Mus właściwie. Delikatny, słodki, intensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 215

Dzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajaderki 220

godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek

Gospodyni Miejska
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 178

ćwiartki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.Szczypiorek drobno posiekać.Chleb na grzanki pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 204

chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę

Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 193

cm.Szklanka = 250 ml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 214

Zupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana

Gospodyni Miejska
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 188

zdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki

SzczyptaSmaQ
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 253

chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.            Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Dyniowy Whesley z granatem 183

gorzkiej czekolady,2 szklanki puree z dyni.Przygotowanie:Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki

SzczyptaSmaQ
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 237

Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw

SzczyptaSmaQ
Suszone chabry 151

wpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane są nam na wyciągniecie ręki . SPOSÓB

Basia w kuchni
Produkty od firmy De Care - dystrybutora przysmaków świata 147

Zawartość paczki bardzo mnie ucieszyła a w mojej głowie już kiełkują pomysły na wykorzystanie ich. 1. Sos Teriyakihttp://www.decare.pl/sosy-i-marynaty/sos-teriyaki 2. Napój sojowy z wapniem http://www.decare.pl/napoje-sojowe/napoj-sojowy-z-wapniem3. Krem krówkowy.http://www.decare.pl/konfitury/krem-krowkowy4. Musztarda Dijonhttp://www.decare.pl/musztardy/musztarda-oryginalna-dijon-15. Zielona herbata organicznahttp://www.decare.pl/herbatyA o tym co udało mi się wyczarować z tych produktów już wkrótce

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania