krem - 19817 przepisów (strona:976/1322)

Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 222

zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 384

pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 298

przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;)Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 202

Kolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowy mus z awokado + Blogowe Mikołajki 243

Mikołajem Asi. Jestem ciekawa czy prezent jej się spodoba...Na mikołajkowe śniadanko zrobiłam czekoladowy mus z awokado, trochę inny niż ten, który niedawno zrobiłam, ale równie pyszny ^^ ~ Krem z awokado, banana, serka naturalnego, karobu i cynamonu ze świeżą żurawiną ~Składniki:pół dojrzałego awokadobananłyżka karobu~50g serka naturalnego/jogurtu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)pół łyżeczki cynamonu+ żurawinaAwokado, banana obieramy

Kuchenny Skrawek Nieba
Boże Narodzenie - galeria 968

BrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz czystyPomarańczowe paluszkiZakwas buraczanyCieszyńskie koniczynkiKruche babeczkiKrokiety z mięsemKapuśniaczkiRogaliki z orzechów laskowychMikołajDomowy cukier waniliowyLikier piernikowyCiasteczka z orzechamiKasztankiSałatkaRogaliki z białym makiemMiodownik

Ala piecze i gotuje
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 406

świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)Zapraszam:http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Makaroniki z lemon curd 185

ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym

Food Square
Pavlova z owocami lata 301

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem:400 ml kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować

Food Square
Zimowy sernik z żurawiną 206

niewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego!*Przepisem na ten sernik oczarowała

Food Square
Zupa cebulowa z grzankami 200

   Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chlebi kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.Na

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 164

Komponując nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 219

smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić.Sałatka z buraków:3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastrysałata rukola i botwinkaser feta, pokruszonyorzechy włoskie, posiekanesos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi 200

czekać do  maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 235

owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny

Smakowity Blog Kulinarny