waniliową i barwnik spożywczy.Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem
Codzienna kuchnia niecodziennaprzynosiła od wujka, który miał swoją cukiernię- było szybciej :) Do dzisiaj pamiętam te piętrowe słodkie cuda i nasze paluchy próbujące dobrać się do kremu w taki sposób, żeby nikt nie widział :) Tych smaków nie uda mi się odtworzyć, bo babci nie ma już z nami bardzo wiele lat, ale zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennazagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie
Codzienna kuchnia niecodziennapulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;)Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie
Codzienna kuchnia niecodziennaMikołajem Asi. Jestem ciekawa czy prezent jej się spodoba...Na mikołajkowe śniadanko zrobiłam czekoladowy mus z awokado, trochę inny niż ten, który niedawno zrobiłam, ale równie pyszny ^^ ~ Krem z awokado, banana, serka naturalnego, karobu i cynamonu ze świeżą żurawiną ~Składniki:pół dojrzałego awokadobananłyżka karobu~50g serka naturalnego/jogurtu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)pół łyżeczki cynamonu+ żurawinaAwokado, banana obieramy
Kuchenny Skrawek NiebaBrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz czystyPomarańczowe paluszkiZakwas buraczanyCieszyńskie koniczynkiKruche babeczkiKrokiety z mięsemKapuśniaczkiRogaliki z orzechów laskowychMikołajDomowy cukier waniliowyLikier piernikowyCiasteczka z orzechamiKasztankiSałatkaRogaliki z białym makiemMiodownik
Ala piecze i gotujeświątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)Zapraszam:http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym
Food SquareWłożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem:400 ml kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować
Food Squareniewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego!*Przepisem na ten sernik oczarowała
Food SquareFantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chlebi kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.Na
Maminek kulinarnyKomponując nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje
Smakowity Blog Kulinarnysmażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić.Sałatka z buraków:3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastrysałata rukola i botwinkaser feta, pokruszonyorzechy włoskie, posiekanesos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarny