krem - 19817 przepisów (strona:984/1322)

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 385

wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 170

Przygotowanie: Kalafior  podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować  z dod a tkiem parmezanu,  mleka i kurkumy  na gładki krem.   Krewetki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez minutę. Dodać listki szałwii i smażyć kolejną minutę.   Krewetki odłożyć, masło z szałwią dodać do puree, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Krem bananowy z kaszy kuskus z frużeliną truskawkową 239

frużeliny truskawkowej Sposób przygotowania: 1. Wodę podgrzać, wsypać kaszę kuskus, zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. 2. Obrać banana. Owoc zmiksować na gładko z kaszą kuskus. 3. Krem nałożyć do szklaneczek i na wierzch dodać 2-3 łyżki frużeliny truskawkowej. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Owocowy deser z mascarpone. 290

torebki cukru waniliowego i cukrem pudrem, mascarpone mieszamy z ajerkoniakiem, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany, na dno pucharka wkładamy łyżkę malin, kruszymy na kawałki bezę ,  wkładamy krem z mascarpone, na niego zmiksowane kiwi, kiwi przykrywamy ubitą śmietaną, dekorujemy owocami, posypujemy gorzką czekoladą               i gotowe

Kuchnia Beaty
Krem z batatów i serka topionego 125

Słodko- ostry krem z batatów, z delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na  wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z selera naciowego i batatów 179

Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry  300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Stare Gary
Deser z granatem, galaretką i mascarpone 163

ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 201

wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu   - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru

Mia Cucina Sofieta
Zupa marchewkowa z kolendrą 321

cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości.  Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu. Ugotowaną zupę posypać kolendrą. Mniam

Humanistka w kuchni
Domowe Białe Trufle 187

otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej całą noc. Z powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki i od razu obtaczamy w "ziarenkach" białej czekolady (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ trufle w połączeniu z ciepłem rąk będą szynko się rozpuszczać). Gotowe

Słodka Strona
Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym 159

długo, więc trzeba korzystać z czasu, który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi zielone, choć z białych też bardzo lubię zupę krem. Dzisiaj polecam zielone pieczone w sosie czosnkowo- ziołowym. Pysznie było. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska kilka gałązek tymianku papier do pieczenia

Gosia gotuje
Tort orzechowo-migdałowy 158

czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić  młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.  Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą

Gosia gotuje
Zupa krem z dyni z grzankami 174

było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta... Składniki; 700 g dyni  hokkaido 1.5 litra wywaru drobiowego 250 ml śmietanki do zup 18 % 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru

Gosia gotuje
Pączki z adwokatem 121

mleko z łyżeczką cukru. Sypki budyń, adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki. Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta,  dodać jeszcze 2 łyżki cukru

Gosia gotuje
Ptysie z kremem karpatka 208

rośnie. Składniki na ptysie: 1 szklanka mąki 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem:  700 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła Sposób przygotowania: Wodę z mlekiem i masłem zagotować

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania