zawsze je czymś ożywiam. Bardzo lubię je jeść w deserach. Kiedyś prezentowałam na blogu panna cotte z kaki klik, dziś coś innego, ale równie dobrego. Mus z kaki z kremem z mascarpone składniki: 2 owoce kaki 250 g mascarpone 250 ml jogurtu naturalnego kawałek świeżego imbiru miód sok z 1 cytryny ciasteczka owsiane wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy
Przysmaki Karolkisilikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus . Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany
głodny alergikpewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna
głodny alergikTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed
Poezja smakutiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki: biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru
Wypieki Uligarnuszka, dodajemy siemię lniane, słodzidło, szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. W tym czasie trzemy cukinię na tarce o grubych oczkach i odciskamy. Jaglankę miksujemy na gładki krem, dodajemy cukinię, cynamon i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Całość przelewamy do miseczki, dodajemy jogurt i obraną mandarynkę. Na koniec dekorujemy "czarnym złotem" i cynamonem. I słoneczne śniadanko gotowe
Kuchenny Skrawek NiebaŁyżeczka melasy zawiera tyle wapnia co szklanka mleka, a żelaza tyle, co dziewięć jaj. Oprócz tego melasa zawiera również miedź, magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B." ~ Dyniowy krem owsiany z siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym i melasą z trzciny cukrowej ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g siemienia lnianego 100g puree z dyni 150g jogurtu naturalnego cukier/miód/stewia melasa
Kuchenny Skrawek Niebajasne delikatnie wlać ciemne ciasto.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Piecz w tem 180 C przez ok. 40-50 minut. Krem ; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy
Apetyczna babeczkaproszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej
Apetyczna babeczkasoku z cytryny Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć
Apetyczna babeczkaZupa - krem z brokułów i dodatkiem warzyw, a do tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa
Apetyczna babeczkawysokość słoików, pozostaje sporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem ze szparagów.Źródło ,,Przetwory
Apetyczna babeczkadodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkacukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut. Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkatrwa w najlepsze, dlatego zebrałam dla Was z bloga wszystkie przepisy z jej użyciem. Całkiem sporo się ich nazbierało:)) A niebawem pojawią się na blogu nowe, dyniowe wpisy... Zupa krem z dyni Racuszki z dyni Placuszki serowo - dyniowe Chlebek z dynią Pianka z dyni Tiramisu z dynią Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce Brownie
Z miłości do słodkości