naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka ciemnego kakao Biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób jak dwa wcześniejsze. Rownież dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kakao. Krem: 1 puszka gotowego karmelu lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego, gotowanego około 1,5 h Karmel dzielimy na trzy części. Na biszkopt waniliowy rozsmarowujemy 1/3 karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowym. Rozsmarowujemy kolejną
Made By Mom And Sonszklanki. 60 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę
Praktyczna plgłębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynamy ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół. I teraz musimy uzbroić się w cierpliwość: mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zauważymy tworzące się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy
My Culinary Artdzielimy na mniejsze części , wrzucamy do blendera dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Truskawki blendujemy na gładki mus. Następnie układamy warstwy z podanych składników w szklance : kasza, krem czekoladowy, jogurt , mus truskawkowy itd. Możemy jeszcze z wierzchu przyozdobić kawałkami banana. Smacznego! K ;) * przepis znalazłam na blogu zdrowo najedzona
Cukier&Puderformy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym np. takim ) i pochłaniać na śniadanie; babeczki z kolei sprawdzą się super na szybki podwieczorek albo do zabrania ze sobą do pracy/na uczelnię albo na długi spacer z dzieciakami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówKuleczki wkładać do maszynki i piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać
Monia miesza i gotujeCukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego
KasiekGotujeproszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wkrawamy zimną margarynę i nożem siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. KREM: Składniki: -3 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (każde po 400 g) -5 jajek -1/2 szklanki oleju -3 opak. budyniu śmietankowego -1 op. cukru waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia
KasiekGotujeKażda zupa krem z takimi grzankami będzie smakować świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy
KasiekGotujedodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę. Smacznego! inspiracja ze strony Fabryka Kulinarnych Inspiracji
KasiekGotujepumpernikla. Blender też się przyda Zagotowujemy bulion, wrzucamy groszek na 5 minut, gotujemy, doprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą, miksujemy, ale niezbyt dokładnie, gdyż to nie ma być zupa krem, przelewamy do szklanych naczyń, robimy kleksiki z jogurtu i ścieramy mini pumpernikiel. Błyskawiczna zupa. Ale jak macie ochotę na zupę z zielonego groszku, aksamitnie gładką, z większa ilością kalorii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstronę. Po ok. 2 minutach wykładamy omlet na talerz, migdałami do góry. Całość posmarowałam dżemem wiśniowym i odrobiną bitej śmietany. Omlet można podać również z innymi dodatkami: kremem orzechowym, miodem, owocami. W zachowaniu puszystości omleta należy kierować się jedną prostą zasadą - ile jajek, tyle łyżek mąki. Nie mniej, nie więcej. SMACZNEGO
Mój Smak na Życieciasta z dodatkiem wina. Wykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe i nie wymagało długiego wyrabiania. Jest to więc jego kolejna odsłona po sycylijskich cannoli z ricottą , markizach z kremem ajerkoniakowym i pudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego
mojewypiekiinietylko