jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki
W kuchennym oknie Ewycałość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotową zupę przed podaniem dekorujemy kawałkami wędzonego
Smakowity Blog Kulinarnypszennej 0,5 kostki schłodzonego masła ( ja dałam 150 g) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 ugotowane żółtko 1/2 szklanki bitej śmietany ( do ozdoby - ja nie korzystałam) krem: 2 tabliczki czekolady deserowej ( ja dałam mleczną) 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Schłodzone masło posiekać , dodać przesianą mąkę , cukier
Cukier&Puderpieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%- ja oczywiście użyłam czekolady mlecznej 100g 2 łyżki masła 5 łyżek śmietanki krem ówki 30% lub 36% 4 jajka, osobno żółtka i białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szklanki malin - dałam 400 g malin mrożonych ( najlepiej wcześniej rozmrozić
Cukier&Puderstopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artpatelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym lub posmarowane masłem z awokado
Kuchenny Skrawek Niebanaród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba wszyscy słyszeli. Przynajmniej tak wynika z relacji blogerskich i różnych artykułów. Pozytyw
ladykitchenCukier Oregano Mąka ziemniaczana pół płaskiej łyżeczki Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy piekarnik do temp. 165-170 stopni (bez termoobiegu). Rozdzielamy żółta od białek do osobnych misek. 2/ Ubijamy żółtka na krem a następnie czystą ubijaczką białka na puszystą pianę. Przy końcu ubijania białek dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę ziemniaczaną. 3/ Miksujemy w pojemniku od blendera awokado z pesto. Do jednej
Kuchnia PROzdrowotnaDziś przepis na arcyprostą zupę krem z samych warzyw. Jest lekkostrawna, ale za to bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować
ZofianaWYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut. SKŁADNIKI NA KREM: - 1/2 litra mleka - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 kostka masła - 1 opakowanie budyniu śmietankowego WYKONANIE Połowę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko dodać masło. Do reszty mleka
Zofianaopakowanie galaretki truskawkowej) - 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowy m , a następnie przełożyć na ciasto
Zofianabyło zbyt dużo, by zupa nie wyszła zbyt rzadka. Gdy kalafior zmięknie, doprawiamy sporą ilością curry i gałką muszkatołową oraz dodajemy trochę śmietany lub jogurtu i miksujemy na krem. Gdy zupa jest za mało słona doprawiamy sosem sojowym lub solą. Podajemy polaną olejem lnianym. Lubicie takie połączenia? Jadacie olej lniany, czy tylko stosujecie zewnętrznie
Zofianawody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem. Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem
Zofianamieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
Zofianamalutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić w szklance mleka i wlać to masy serowej gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając żeby nam się nie przypaliło . Krem serowy ostudzić. Biszkopt przeciąć na 3 części Każdy płat nasączyć dobrą herbatą . Pierwszy spodni krążek smarujemy dość grubo masą . Przykrywamy drugim krążkiem . Znowu masa i krążek ciasta . Wierzch
Sama słodycz i szczypta chili