Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 389koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :)Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie lemon curd- cytrynowy krem.* pomarańcze- 3 sztuki* cytryna- 1 sztuka* brązowy cukier- 150g* zmielone migdały- 100g* pół laski wanilliPomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę.Migdały zmielić (no chyba
Kraina Miodem Płynąca
Ratatuj- Ratatouille 399Ratatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym.Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne
Kraina Miodem Płynąca
Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 312Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami i delikatnie wymieszać.Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić i przelać do masy.Dorzucić borówki (kilka borówek odłożyć
Kraina Miodem Płynąca
Pasta pomidorowa z bazylią 232łyżki (jeśli użyjecie pomidorów w oliwie, to wykorzystajcie zalewę)* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprz- do smakuWszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować (niekoniecznie na gładki krem).Miksując wlewać oliwę łyżka po łyżce i zaprzestać, kiedy tylko pasta uzyska odpowiednią konsystencję (nie za bardzo oleista i nie za sucha).Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 219ozdobyKaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę łyżką.Na górę lekko powciskać orzechy laskowe (wcześniej uprażone
Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa babeczka z kuskusu 165Z kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe, ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe
Kraina Miodem Płynąca
Budyń domowy- mocno waniliowy 211Ostatnio miałam okazję być poczęstowana budyniem z proszku...Jako, że budyń- oczywiście domowej roboty- jadam dosyć często (po prostu lubię go, i już!), to mogę stwierdzić
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka Caprese w nowej odsłonie 1506Zachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest
Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 196Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka
Kraina Miodem Płynąca
Orientalna grochówka z pomidorami 195piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć.Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut.Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem.Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu).Doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 333ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mus z łososia wędzonego 308/mrożony1 łyżeczka pieprzu cytrynowegosok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny3 łyżeczki żelatynyszczypta soli1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym zmiksować na gładki krem. 2. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Zimną żelatynę (ale uważać
UgotujmyTo.pl
Świąteczne markizy 253Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2
Kulinarne przygody Gatity
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 226Gotujemy przez około 5 minut. Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej
Mania Gotowania
Najlepsze pierogi na Wigilię 455duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię...Tych pierogów
Pożeraczka, czyli raz adobrze