krem - 19817 przepisów (strona:961/1322)

Łakotkowa tarta z mascarpone i owocami lata 168

Kolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto francuskie z lemon curd 215

chwilę później słodko usnęłam w wielkim łóżku pod wielką pierzyną. I pamiętam tort z ciasta francuskiego, przyniesiony z cukierni. Pierwszy raz wtedy usłyszałam o cieście francuskim. Był przełożony kremem waniliowym i to jeden z tych smaków z podróży, który pozostał w mojej pamięci na zawsze. Czytaj więcej

bistro mama
Francuska zupa porowa z lazurem 167

smakuje bosko".Szkoda, że jeszcze nikt nie zaopatrzył komputerów w zmysł węchui możliwość przekazywania dalej ,bo zupa naprawdę ma nieziemski aromat.Można ją również miksować, jako zupa-krem jest równie pyszna.  Czytaj więcej

bistro mama
Zupa-krem z kurek, z tymiankiem i salami 119

roku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz.Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :)Kto nigdy nie jadł - absolutnie polecam,kto jadł - nic więcej od siebie dodawać nie muszę ;)Czytaj więcej

bistro mama
Podwójne oblicze Pani Walewskiej 176

Ciasto Pani Walewska znam od dawna.Z "przyjęć" urodzinowych w mojej pierwszej pracy.Ech... to były czasy ;)Nasiadówki w pokojach, wręczanie prezentu, zapach kawy i słodkiego

bistro mama
Tort dla Mimnie 150

Tort dla Mimnie.Mimnie jest zodiakalnym Skorpionem.Mimnie lubi koty.Mimnie prowadzi BLOG..Mimnie zrobiła coś dla mnie.Ja dla Mimnie zrobiłam urodzinowy tort.Czytaj więcej »

bistro mama
Krem czekoladowo-orzechowy. LABA - to dzisiaj! 167

stąd) znałam na pamięć i tak przypadkiem, robiąc zakupy, zapakowałam do koszyka wszystko co było mi potrzebne. Wróciłam do domu i zanim dzieci poszły spać, zdążyłam ukręcić ten krem. Czytaj więcej

bistro mama
Jesienna szarlotka z kremem waniliowo-cynamonowym 152

O ile wrzesień w tym roku nie rozpieszczał, tak październik daje wszystko co w polskiej złotej jesieni najpiękniejsze. Jest piękna pogoda, słońce, poranne mgły, jesienne liście

bistro mama
Makowa Panienka 213

Kiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam również, że

bistro mama
Trifle 200

przepisie na Trifle najważniejszy jest krem, reszta to nasz pomysł, pod warunkiem jednak, że nie zabraknie owoców i ciasta na spodzie. Pierwsze Trifle kupowałam w angielskich supermarketach. W przezroczystych opakowaniach, które pięknie eksponowały kolory tego deseru. O właśnie, Trifle powinno być podawane w szklanych pucharkach lub w jednej większej szklanej misie. Tak, aby patrząc z boku, można było zobaczyć każdą

bistro mama
Jagodzianki 146

lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy wyjątek, którego nie jadam. To jagodowy jogurt. Jagodowy jogurt dziwnie pachnie apteką... I nie zależy to od firmy. Po prostu jagodowy

bistro mama
Krem z cukinii i pora z groszkiem ptysiowym 194

lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy z dodatkiem świeżej bazylii na jednolity krem i dalej gotujemy doprawiając solą i pieprzem.Podajemy z kwaśną śmietaną i groszkiem ptysiowym

kulinarnyJa
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 186

pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą i pieprzem

kulinarnyJa
Tiramisu z truskawkami 205

kremową masę.Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy ze sobą składniki.Biszkopty pojedynczo zanurzamy w zielonej herbacie i układamy w pucharku do deserów.Następnie dodajemy krem mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi truskawkami.Przed podaniem, deser warto schłodzić w lodówce. Smacznego

kulinarnyJa
Ascetyczny krem pieczarkowy 210

Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc

W kuchni wieczorem