oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010. Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty oraz pomarańczowo waniliowy krem brulee, ale o tym …. pomilczmy... Na zakończenie w kieliszkach pojawiły się dwa wina Esporão Private Selection 2008 oraz Herdade do Espor ã o Late Harvest Colheita Tardia. Były wyśmienite. Lancz
królestwo garówbeczkach z francuskiego dębu (chyba trochę za długo). Intensywne aromaty ciemnych owoców - czarnej porzeczki, jagód. W ustach nieco zbyt czekoladowe, dżemowe i cukierkowe. A na deser, po słodkim deserze – kremie katalońskim przyszedł czas na mięsny deser - szynka Bellota „Joselito” krojona ręcznie. Jamón z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra), karmionej żołędziami, ziołami i trawami. Generalnie podsumowując spotkanie, można
królestwo garówciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto
królestwo garówłyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki kakao, masło do wysmarowania formy, do nasączenia: 20 ml mocnej zielonej herbaty, 10 ml rumu ciemnego, kilka kropli tabasco, krem: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka
królestwo garówziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami
królestwo garówczekoladowe*- 30 g Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany wrzucić do malaksera, wlać sok z limonki, dodać jarmuż, syrop z agawy i dokładnie zmiksować całość na gładki krem. Do masy dodać startą skórkę z limonki oraz pastylki czekoladowe, wymieszać i przełożyć do pojemniczka na lody. Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a w międzyczasie przemieszać
Kraina Miodem Płynącapapryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen Rosół alla Pavese Rosół po pakistańsku Zupa-krem Banan-Brokuł
KreatywnePinykanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek i deserów. Wystarczy
Kto ugości moich gości?Coś genialnego, szybkiego, pysznego ! Głównie dodaję posiekane daktyle do owsianki mojej jak i synka, tym razem szukałam czegoś co zastąpi krem na kanapki, który ma w składzie cukier i inne dodatki i znalazłam - masło daktylowe ! Przepis wyszukany tutaj . Składniki: 100 g suszonych daktyli 100 g masła 100 ml śmietany kremówki W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietaną. W tym czasie siekamy
NA MOIM TALERZUtort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia
Wypieki i Rumieńcesię skoncentrować. Ich szaleństwa i stojące, rozgrzane powietrze wprost nie pozwalają zebrać myśli. Ale nic, najwyżej później będę poprawiać błędy. Wracając do tematu - żeby nie było, że gości tylko kremem pomidorowym uraczyłam opiszę dziś drugą zupę, którą przygotowałam dla rodziny. Oto przepis na barszczyk biały, jedną z moich ulubionych zup (może niekoniecznie przy takiej temperaturze:). Ten na chrzciny ugotowałam
Kuchnia po mojemuPieczony kakaowy krem z ciecierzycy*; z kakaowym sosem karmelowym *z dodatkiem banana Był i orzechowy, to jakby tu nie spróbować kakaowej wersji, obie pyszne, obie do powtórzenia. Następnym razem muszę tylko pamiętać, by dodać jeszcze trochę mleka do masy, bo kakao jednak trochę wciąga tej wilgoci :P Idę lenić się dalej. (przynajmniej teraz mamy wolne, bo w maturki moje
More food, love and dreamscyklu "Słodkie Środy" zapraszamy na tartę z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i kremem budyniowym. To kolejny wiosenny przepis, który może zainspiruje Was do wzięcia udziału w Naszym "Wiosennym Konkursie ". Póki co do moich słodkich wypieków z użyciem ciasta francuskiego wykorzystuję zakupione francuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidurszlaku.Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzącej wodzie i odstawić aby przestygła. Następnie dodać maliny i wymieszać. Kiedy zacznie się delikatnie zsiadać wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki. Krem: 750 ml mleka ( Wypasione Mlekovita ) 3 żłótka 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy 250 g masła
Malinowe Pocałunki