Orzechowy pudding chia; przekładany kremem banan-kakao *z masłem orzechowym Prosty przykład, że nie trzeba stać rano przed garami nie wiadomo ile, by zjeść pyszne śniadanie ;) Ask Facebook
More food, love and dreamskiedy jestem mamą musiałam się do nich przekonać. Znudziły mi się pomidorówka, ogórkowa, czy krupnik - poszperałam w książkach kucharskich i w sieci i oto pierwszy efekt: zupa krem z marchwi. Składniki 5 średniej wielkości marchewek 2 średniej wielkości cebule kawałek imbiru ok 3 cm. 1 ząbek czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą
Kulinarne Inspiracjekawałków owoców (moje dziecko nie lubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przecedzony dżem trzeba dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię
Kulinarne InspiracjeBiały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy
Pudełko rozmaitościnamoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić w zapałki, cebulę w pół krążki, korniszony w drobną kostkę. Połowę buraka zmiksować na krem razem z chrzanem, jogurtem i przyprawami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przybrać zieleniną
SzczyptaSmaQszklanka cukru 3 żółtka 10 dag orzechów włoskich posiekanych 10 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 5 żółtek 1 kostka masła Ponadto 3 paczki delicji szampańskich 150 gram alkoholu 2 galaretki
kgwjanczewopiekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut). Sos: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili
SzczyptaSmaQBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerzepieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka tartych goździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek
Luźna Kuchniaodkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na krem. Dekorujemy pietruszką cukinią i porem
Lubczyk i WaniliaDziś przedstawiam zupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe
Lubczyk i Waniliawanilinowego Delecta Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Krem: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze zmiksować. Dodatki: czekoladowe i orzechowe jajka
Humanistka w kuchnipodnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć z patelni, odczekać chwilkę aż "oklapnie" i wtedy dosmażyć. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie wersja deserowa z kremem czekoladowym i płatkami migdałów. Wersja dla córci - z jej ukochaną konfiturą jagodową. Inspiracja: Waniliaaa
Kto ugości moich gości?Obłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;) Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 40 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić
Domowa cukiernia Ewyzagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z pozostałą częścią mleka i cukrem. Gotujemy do zgęstnienia masy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia