krem - 19817 przepisów (strona:965/1322)

(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 454

opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku nie dostarczasz mu na bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach

W kuchni Katie
Sałatka makaronowa z brokułem 434

pieprz, sól, czosnekMakaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie rozgniatamy w misce na krem. Dodajemy makaron, kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy. Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodajemy go do sałatki i mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto „Tulipan” 538

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki. Jakoś tak  zawsze się składało, że wiecznie brakowało mi któregoś składnika, ale pewnego dnia okazało się, że tym razem… mam

mojewypiekiinietylko
Chatka Puchatka 705

rozsmarowujemy na całości (2 łyżki odkładamy na potem). Na masę kakaową ponownie układamy, w ten sam sposób herbatniki – a na nich rozsmarowujemy masę jasną. Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu,  ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy

mojewypiekiinietylko
Zupa z czerwonej soczewicy 190

Zaletą tego  gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi – może nawet zmiksować i podać, jako zupę krem. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Zupa z czerwonej soczewicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 206

Jak zagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał…   Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można

mojewypiekiinietylko
Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami 196

Desery są okazją do wykorzystania pozostałości kremów, galaretek… i nie tylko. Kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego wystarczy przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową  i truskawkami.    Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek)- truskawki (kilka sztuk)- czekolada (na polewę do ozdoby)           Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego

mojewypiekiinietylko
Praliny Mozarta 252

formuły, czyli Austrię. Przyznam, że do tego przepisu powoli „dojrzewałam”, a dlaczego? Jego autorem jest Paul Fürst. „W 1890 roku wpadł na pomysł, by marzepanowo-pistacjowe nadzienie obtoczyć kremem orzechowym i przy pomocy cienkiego drewnianego patyczka zanurzyć w czekoladzie, nadając ostatecznie formę kulek”. Tak powstały Kule Mozarta, które są słodką wizytówką Austrii. Tylko cukiernia Fürst sprzedaje oryginalne czekoladki

mojewypiekiinietylko
Kartoflanka 201

posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy.  Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja kartoflanki, jedynie wzbogacona zmiksowanymi ziemniakami bardzo mi odpowiada. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Kartoflanka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Mini tiramisu 340

połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie z alkoholem, oprószamy kakao, nakładamy masę, ponownie oprószamy kakao z dodatkiem cappuccino. Przykrywamy drugim ciasteczkiem (również namoczonym w kawie). Dekorujemy wierzch pozostałością kremu. Deser podajemy schłodzony.Głębia smaków ukryta w mini tiramisu, w upalny letni dzień, to deser nie  tylko do popołudniowej kawy. Forma podania może być różna, bo  moja odbiega od oryginału

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 196

margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo

mojewypiekiinietylko
Biszkopt 387

pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy

mojewypiekiinietylko
Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. 1236

wyciąć mniejsze wzorki.Szczypiorek (lub koperek) posiekać, wymieszać z twarożkiem, doprawić solą  i pieprzem.Na każdym plasterku ogórka położyć plasterek rzodkiewki. Na to nałożyć za pomocą łyżeczki (lub szprycy do wyciskania kremu) odrobinę twarożku. Całość można spiąć wykałaczką. Smacznego! The post Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Przepisy na Sylwestra 405

Od wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej

Czerwona Porzeczka
Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 251

takiej świątecznej rozpuście, warto zrobi sobie dzień "upłynniony" - dzięki temu pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce

My Culinary Art