Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa Babeczki z makiem i wiśniami Muffinki z rabarbarem i kruszonką Pyszna babka cytrynowa Babka trzy smaki Babka cytrynowa Babka ucierana z żurawiną Babka z szafranem i daktylami
Ala piecze i gotujezmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre
Chilli Czosnek i OliwaGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchenneTort makowo budyniowy z cytrusami Tort czekoladowo kokosowy Tort z kremem adwokatowym Torcik czekoladowy z truskawkami Tort makowo kawowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort pavlowa z truskawkami Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort tiramisu Tort miodownik Warstwowy torcik na zimno
Ala piecze i gotujeminut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :PKruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto... Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto
maniapieczeniaświętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż
Wypieki i Rumieńcecupcake z Oreo teraz czas na Pieguski. Jednak z premedytacją wybrałam te z orzechami laskowymi ponieważ ciasto babeczki jest z czekoladą oraz orzechami laskowymi (mogą być migdały), a do kremu dodałam jakże uwielbianą Nutellę. Jednym słowem uczta dla łasucha . Nowy post Pieguskowe cupcake pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceylewamy na herbatniki (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Gdy warstwa karmelowa przestygnie delikatnie smarujemy ją masłem orzechowym, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy. Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji
Słodka StronaSkładniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 0,5 kg serka mascarpone 150 ml słodkiej śmietanki 36% 4 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel) Dodatkowo: puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Masło pokroić
IMPRESJA SMAKUbabeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel) śmietanofix (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka
IMPRESJA SMAKUmleka i 2 budyni ugotować gęstą masę (jeżeli budynie nie mają cukru to dodać 3 łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUoddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku. 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego
IMPRESJA SMAKUdążę). Ostatnio zastanawiałam się jak przemycić im awokado. Tradycyjna pasta, która robię odpadała ze względu na obecność majonezu. Postanowiłam zatem ominąć ten składnik, a całość zblenderować. Powstał pyszny, delikatny krem, który zajadał zarówno 5 latek, jak i niespełna roczny Jerzol. Polecam każdemu J Potrawa wolna od glutenu. Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kolizje SmakówDrożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Faworki vel chrusty Maślane rogaliki Karnawałowe róże Pączki z serka homogenizowanego Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe z powidłami Rurki z kremem (bitą śmietaną) Serowe oponki
Aga w kuchni