krem z porów - 1000 przepisów (strona:39/67)

Chrzanowa zupa krem z przepiórczym jajem i natką pietruszki 166

Składniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka szczypta gałki muszkatołowej 3/4 szklanki mleka kokosowego 3-4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki Warzywa obieram, myję i kroję niedbale w kostkę. Gotuję w bulionie 15-20 minut. Do miękkości warzyw. Dodaję(...)mleko kokosowe, chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podaję z ugotowanymi jajami przepiórczymi i natką pietruszki

Mango Papaja
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 228

długie rozmowy. Do kuchni niech Cię zagna dopiero swąd, który łapiesz w nozdrza idąc otworzyć drzwi, bo ktoś puka. Tak, udało się, niemożliwe stało się możliwym, chociaż do tej pory zdarzało się to tylko w kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil  https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec(...)ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już wcześniej, z myślą o rosołku, hłe, hłe), dodałam 2 ząbki czosnku, 2 duże łychy oleju kokosowego, dolałam wody i zblendowałam to wszystko na gęsty krem. Podgrzałam chwilę w garnku (na szczęście mam jeszcze inne ;)), na talerzach posypałam szczypiorkiem i choć minęły już 2 godziny, jeszcze nie jestem głodna. A ponoć zupa to nie obiad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 143

przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony a w środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem Sos Okonomiyaki : Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez. Smacznego :) Itadakimasu :) Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi(...)czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne!  By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie  patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota

KreatywnePiny
Dynia zapiekana z grzybami 252

Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem(...)Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego  Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe     Dynia zapiekana z grzybami Składniki

Kulinarne przygody Gatity
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 176

chłód i zimno mają to do siebie, że mamy coraz większą ochotę na.. podjadanie!  Moim zdaniem nie jest to absolutnie grzech, bo przecież o tej porze roku zwiększa się nasze zapotrzebowanie na energię(ahh te niepodważalne kobiece argumenty :)). Dlatego aby wygonić smutny wyraz z naszej twarzy i nadać wigoru naszemu ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym(...)innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows, które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki, ale w zupełności tak nie jest – ponieważ jedynym dodanym cukrem jest ten, który występuje w piankach i Michałkach®. Dodatek cytryn sprawiają

Symfonia Smaków
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 143

http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do

Moja Delicja
Piętrowiec - metrowiec 144

pracę :-) Co prawda jeszcze nie na czas nieokreślony, ale jestem chyba na dobrej drodze. Postanowiłam to małe święto uczcić czymś słodkim i dlatego powstało to ciasto. Do tej pory tylko patrzyłam na jego wykonanie i wydawało mi się strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Ciasto jest mega proste, choć czasochłonne - ale można je wykonywać w tak zwanym międzyczasie - a to jego(...)pieczenia    16 łyżek oleju    16 łyżek ciepłej wody    zapach rumowy    2 łyżki mąki    4 łyżki kakao  Na krem:    1,5 kostki masła roślinnego    1/2 szklanki cukru pudru    1 budyń śmietankowy bez cukru    400 ml mleka    sok z 1 cytryny

peggiwkuchni
pikantny krem z marchewki 144

Dziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki(...)przygotowania zawsze mamy w domu.  Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 120

odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto   1/2 kg mąki  1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany  25dag(...)następnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C przez 15-20min. Mój krem 1/2 śmietany kremówki  3-4 łyżki mascarpone  3-4 łyżki nutelli Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać mascarpone,delikatnie wymieszać,na końcu nutellę.Szprycą z długą końcówką nabijać

Niespełnione zdolności kulinarne
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 343

Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście(...)uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę mleka

Smakowy Raj
Ciasto Oczy Carycy 2617

chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda.Składniki:Ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/2 szklanki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto ciemne:6 żółtek2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki(...)potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.5. Galaretki: Wodę

Kuchnia domowa Ani
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 336

pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę(...)posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wkładamy do garnka, zalewamy

My Culinary Art
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 627

skarbnica. Ciasto "Pychotka" nie jest pierwszym, jakie upiekłam z jej książek, ale pierwszym które udało mi się sfotografować, gdyż giną one w mgnieniu oka i do tej pory jak przymierzałam się do zrobienia zdjęcia, to okazywało się, że ciasta już nie ma. Poniżej przedstawiam Wam moją wersję przepisu, którą nieco okroiłam jeśli chodzi o ilość(...)powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki kremu budyniowego:20 dkg masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru,3 łyżki mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej.W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Beza zimowa 195

beza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z bitą śmietaną i owocami, znika natychmiast po podaniu. Przygotowując wcześniej  faworki zostały mi po nich białka. Do tej pory z białek robiłam małe beziki lub wykorzystywałam je w kokosankach , ale to zajmowało dużo więcej mego czasu. Przygotowanie bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości  jest(...)trwa dłużej niż 10 minut. Składniki: beza: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej

Kuchcik gotuje
Wiosenna zupa krem. 121

Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym

Powiedz dietom nie