Zupa krem marchewkowy z pomarańczą...Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy
Gospodyni Miejskaprzez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko(...)krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa na 2-3 dni dla 2-3 dorosłych osób. Przy odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. SKŁADNIKI ok. 1kg podudzi z kurczaka 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego
Karo in the Kitchenwaniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkawaniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkawaniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała CukierenkaMęski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru
Domowa Cookierenka AgiŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku
Mama Gotujeserii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka
Kuchnia w opałachBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku
W kuchni wieczorempieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie(...)podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu
Zawsze głodna!jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki 1 ząbek
Codzienne GotowanieTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki
MarciochaKucharzySkładniki : groszek zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół
Proste Potrawynaszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy
Kolizje SmakówCześć!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy
Pora coś zjeść