waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkawaniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkawaniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku(...)180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała CukierenkaMęski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru
Domowa Cookierenka AgiŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku
Mama Gotujeserii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka
Kuchnia w opałachBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku
W kuchni wieczorempieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie(...)podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu
Zawsze głodna!jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki 1 ząbek
Codzienne GotowanieTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki
MarciochaKucharzySkładniki : groszek zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół
Proste Potrawynaszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy
Kolizje SmakówCześć!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy
Pora coś zjeśćogromną siłę do tego, aby mierzyć się z problemami dnia codziennego. Poranny posiłek powinien być zatem zarówno smaczny, jak i pełnowartościowy. Dzięki m.in.urozmaiceniu go słynnym orzechowo-czekoladowym kremem, zadbamy o właściwą „porcję” szczęścia na dobry początek dni. Bądź kreatywny z Nutellą! Nutella daje całe mnóstwo możliwości eksperymentowania w kuchni , a tym samym tworzenia wspaniałych, smacznych dań(...)idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, deserów na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako przykry obowiązek . Tymczasem ten pierwszy posiłek dnia może być wyjątkowy
Moja smaczna kuchniaRzodkiew/kalarepę i marchew zetrzyj na tarce, a por i seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego
greenscarfAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule
potrawyregionalnejest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Słodko-Słony Świat Ilonyanglojęzycznych. U nas rzadko można je spotkać i pora najwyższa to zmienić, gdyż to bardzo smaczny i łatwy do zrobienia deser. Dodatkowo daje naprawdę wiele możliwości. Ciasto, z którego piecze się Brandy Snaps może być także wykorzystane do przygotowania rożków na lody, koszyczków na desery (Brandy Baskets) czy chrupiących kubeczków na kremy lub musy. Sami widzicie - jeden przepis, mnóstwo przyjemności
KUCHARNIANiestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy
W poszukiwaniu inspiracji