Piec w 140 st. C. przez 40-50 minut, aż krem się zetnie. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi, daniami
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej świeże), sól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności wstawiamy do gotowania pory, marchewkę, seler, pietruszkę, ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy z dodatkiem świeżej bazylii na jednolity krem i dalej gotujemy doprawiając solą i pieprzem.Podajemy z kwaśną śmietaną
kulinarnyJamięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki
W kuchni Karmel-itkiMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1
MarciochaKucharzyplanie krem z buraczków od razu wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Dwa lata temu, jako szczęśliwa posiadaczka ogródka, miałam w ogrodzie buraczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała(...)wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością.I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły moje
Pożeraczka, czyli raz adobrzemargarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę
Wanilia i Kardamonrobić na innej patelni i niestety przypaliłam, dlatego do tej pory używałam kupnego :( Na szczęście udało mi się zrobić, pyszny domowy sos karmelowy z 3 składników :) Przed zrobieniem sosu poczytałam trochę na różnych blogach na ten temat, żeby tym razem sos mi wyszedł :) Oprócz karmelowego zrobiłam przy okazji krem chałwowy :) Składniki: - ok 400 ml cukru (może być biały), - 1 puszka
Co na wege obiad?groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować. Podać z przysmażonym
Gotowanie jest łatweoliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi
potrawyregionalnecreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki słodkiej
Życie zamknięte w smakucukier puder. Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturedoborową obsadą. Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał, to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ciasto jaglane wychodzi zadziwiająco podobne w smaku do sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza
Qlinarnie i Qlinarnietakiej porze roku chyba najczęściej goszczą u mnie szarlotki!Z utęsknieniem wypatruję ogródka pełnego owoców , bo choć w marketach można znaleśc jeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem
Ostra na SłodkoDzień dobry!Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem
Pora coś zjeśćWspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego
Wanilia i Kardamonsmakowitych łodygach. Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji! Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki ze szparagami i oliwkami Sałatka ze szparagami i miętą Krem ze szparagów białych Jajka ze szparagami, beszamel
W kuchni Karmel-itkiKlasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów
Moje Kuchenne Rewelacjedrugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała
Smaki Edyty