bananowy waniliowo- karobowy krem z tofu w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Poranne światło załamuje mnie bardziej kiedy patrze na te zdjęcia, niż podczas ich robienia...Ale czego się spodziewać jeśli trzeba wstać w SOBOTĘ o tak nieludzkiej porze i jeszcze iść na praktyki. Zdecydowanie wolałam popołudniową zmianę...Dlatego żeby móc pospać choć te 10 minut dłużej śniadanie przygotowałam wczoraj(...)cytryny, banana i substancję słodzącą miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół, do jednej części dodajemy karob i wodę, mieszamy. W naczyniu w którym będziemy podawać krem wykładamy na przemian 2 łyżki masy jasnej i karobowej, postępujemy tak do wykończenia składników. Można jeść od razu, ale najlepiej ostawić do lodówki na noc lub min. 3 godziny - smaki się "przegryzą
breakfast of dreamskażdej porze dnia i nocy. I to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Był już późny wieczór lub wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie
Made By Mom And SonSkładniki: 0,7 l wody domowa kostka rosołowa warzywna 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę
chwile dla mniedrobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę
PaleoSMAKbrokułach, które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula 3 ząbki czosnku(...)grzanek granulowany czosnek Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam ją do zupy. Następnie
potrawyregionalneroladach do tej pory byłam słaba, zawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi
Pychotkaaapokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym
Niezły Młynekpory zawsze lukier "odstawał" w trakcie pieczenia od ciasteczek, choć przepis mam całkiem podobny. A może to kwestia doświadczenia i wprawy? W każdym bądź razie polecam upiec i się pochwalić :) Składniki: Słoneczka: 30 dkg mąki 3 żółtka 25 dkg margaryny (Palma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów
Kuchnia w czekoladzieIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram
Mango PapajaDzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
Kulinarny PamiętnikJedna z najlepszych zup kremów i w dodatku pełna zdrowia. Jest w niej cała główka czosnku, ale nie bójcie się, po zjedzeniu nie zieje się ogniem. Robię ją już drugi raz w tym tygodniu, a w międzyczasie trafiłam na program z Karolem Okrasą, w którym też robił zupę ziemniaczaną, choć trochę inną. By ją uszlachetnić dodał na dno miseczki usmażone(...)oliwy i łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną
W kuchni wieczoremoczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła(...)włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
potrawyregionalnewiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera(...)pół wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew i wlewamy zawartość
Markowy smakczosnku, bułka tarta WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek
słodki bratekpisali, na imię mają tak jak ja i są słodkie- a ja ich do tej pory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić
les mirabelles