krem z porów - 1000 przepisów (strona:46/67)

W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 194

Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne!  Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki- jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu

peanutbuttermonster
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 138

robicie to zazwyczaj – jogurtem, śmietaną. U mnie było dość mało „substancji zagęszczającej” – ziemniaków i marchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupy – kremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej, nie są to zbyt okazałe egzemplarze, jakie kupicie w marketach, bierzcie to pod uwagę gotując według(...)grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła 3 jajka Wykonanie Masło rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy starte na tarce

Mieszam w Garnku
Babeczki waniliowe z kremem waniliowym 225

Witajcie kochani ! Rozpoczynamy tym postem "Rok z babeczkami" na naszym blogu. Co jakiś czas  dodawać  będziemy pomysły na babeczki pasujące do każdej pory roku i do każdej okazji. Napiszcie koniecznie co o tym sądzicie? Pisanie  chciałam zacząć od podstawowych przepisów, dzięki którym w niedalekiej przyszłości  stworzymy bardziej ciekawe wizualnie i smakowo wypieki. Zależy(...)udowodnić Wam, że nie tylko cukiernik potrafi wspaniale piec, on po prostu ma codzienną praktykę i cały czas próbuje. Dzisiaj zapraszam Was na waniliowe babeczki udekorowane pysznym waniliowym kremem z małym kolorowym akcentem :) Składniki na 24 babeczki : 250 g mąki samo rosnącej (jeżeli nie możecie takowej znaleźć w żadnym sklepie oto   link , który podaje jak zrobić ją domowym sposobem

cookpl
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 168

Dokładnie 4 lata temu dodałam na bloga pierwszy wpis. Myślę, że dosyć sporo zmieniło się tu od tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość zdjeć ale przede wszystkim moje podejście do jedzenia. Stali czytelnicy z pewnością to zauważyli. Przestałam prawie całkowicie jeść mięso, ograniczyłam gluten i cukier. Nie przyrządzam już deserów tak często jak kiedyś. Ale po statystykach(...)robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym

Mienta blog
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 145

Składniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią

Czerwień i błękit
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 149

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie pochłonie zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Czas przygotowania: 25 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g sera mascarpone1 jajko6 ciasteczek typu sasanki2 łyżki konfitury truskawkowej3 łyżeczki cukru pudruorzechy włoskiePRZYGOTOWANIE(...)pudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem dokładamy ser mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy

kulinarnyJa
KREM CZEKOLADOWY Z RUMEM I FIGĄ 99

Dzisiaj mała nagroda dla mnie za bardzo pracowity i wyczerpujący tydzień. Wiem, że to nie pora na takie łakocie , ale co tam należy mi się :) I tak oto świętuję zakończenie tygodnia pracy i jutrzejszy dzień wolny. A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :( Na szczęście liczy się tu i teraz. SKŁADNIKI:  2 porcje(...)stanie się gęsta ale nie sztywna. Dodać cukier i płynną czekoladę ciągle miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewać rum i miksować, uważając aby masa się nie zważyła.  Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Podawać z ćwiartkami dojrzałej figi i wiórkami czekoladowymi

Kuchnia w opałach
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 438

Dawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody(...)sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy kakao i dekorujemy daktylami

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowa 224

ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ(...)Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem

Kuchnia Pełna Pasji
Makaroniki migdałowe z czekoladą 150

firmy niż zwykle bo pomyślałem, że może będą drobniejsze. Otworzyłem paczkę a tu kawałki jakby ktoś pogryzł i wypluł – ze 3 razy większe niż te co do tej pory kupowałem (pewno zależność była taka: większa cena to i większe kawałki ). Nie pozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę(...)miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła   Ostatnio ubijanie ręczne wiele nie dało więc doszedłem do wniosku że szkoda się męczyć

Kuchenne Wariacje
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 185

wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać(...)zagęścić mąką ziemniaczaną – u mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku.   Podobne przepisy Krem szparagowy biały Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Zupa wiśniowa z jagodami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Szparagowa zupa krem 139

Sezon szparagowy w pełni. W osiedlowych warzywniakach szparagi można zakupić teraz w bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy

Pobite gary Barbary
WEGAŃSKIE ŚNIADANIA - przegląd przez 2 tygodnie 210

OWSIANKA BEZ GOTOWANIA   czyli płatki owsiane górskie zalane na noc wodą, rano dodane do nich banany, zmielony len i jakieś jeszcze owoce, w zależności od pory roku. Przez 2 tygodnie pokazywania owsianki na fb żadna opcja nie powtórzyła się ani razu, czyli to nie musi być nudne ;) Zaczynając od owsianki z malinami, przez: - owsiankę z mandarynkami, - z kakao(...)solą, bazylią i olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado, - kanapki z olejami kokosowym i konopnym, awokado, czosnkiem, ogórkami świeżymi i kiszonymi, pomidorami, paprykami, sałatami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 217

wszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji. Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 2015-04-03 13:25:59 Prosta i efektowna przystawka na zimno dla miłośników jajek, majonezu(...)nich żółtka, pozostawiając połówki białek. Żółtka dokładnie rozdrabniamy i mieszamy z majonezem na gładką masę. Masę z żółtek i majonezu umieszczamy we wgłębieniach białek, najlepiej używając strzykawki do kremów. Na szczycie umieszczamy następnie kawałki plastrów łososia oraz koperek. Uwagi Obok lub zamiast wędzonego łososia można użyć również kawioru - zarówno czarnego jak i czerwonego. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-89 {margin

Kulinarna Pokusa
Ciasto z kremem straciatella i truskawkami 459

Trochę nietypowa pora na ciasto z truskawkami ale kupiłam takie pyszne truskawki, że musiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które  wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne(...)pieczenia Ale-raj sól szczypta  Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody 400 g świeżych truskawek Krem straciatella 500 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale- raj 100 g czekolady mlecznej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru

Ala piecze i gotuje