Uwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości
MamaOskarkatrochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie(...)natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce). A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.Wtedy po prostu odlewam zupę przed doprawieniem chili i miksuję w małym garneczku. Smacznego
Smaczne Zdroweroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem(...)pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą mogli ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą przetwory, przyprawy, trufle, czekoladki, kremy i wiele innych oryginalnych smakołyków, które na pewno zachwycą obdarowane osoby. Do wyboru cztery terminy warsztatów: 6, 7, 13 lub 14 grudnia Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY DO 30 listopada
KUCHARNIADzisiejszy post jest z cyklu "ku przestrodze" :) Jakiś czas temu zakupiłam matę do wypieku makaroników, która sobie leżała i nabierała mocy urzędowej. Dzisiaj przyszła na nią pora. Powstały moje pierwsze makaroniki, a raczej makarony ;) I tu pobawię się w "ciotkę dobra rada": 1. Migdały muszą być bardzo drobno zmielone i dodatkowo przesiane, aby powierzchnia była gładka ( w innym przypadku uzyskamy efekt(...)smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed
Kuchnia w opałachSezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u
Ostra na Słodkooczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy masło, resztę cynamony i cukier i blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały.W tym czasie przygotowujemy budyńBUDYŃ:- 3 szklanki mleka- 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy)- 4 łyżki(...)całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni lub zimy, więc jeśli mamy go zaszufladkować, to wybieramy "komorę" z podpisem "cholernie dobre o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od pogody, nastroju czy pory roku". Zdecydowania taka łatka może dotyczyć smaku, wyglądu i wszystkiego co to ciacho w sobie ma.KARDAMON:"Kardamon to okazała, wieloletnia
Wypisz Wymalujwersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając się(...)smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę i cebulę- po zmiksowaniu dodały zupie nieco gęstości. Nie chciałam jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw. Do około 3 litrów delikatnie gotującego się płynu dorzuciłam dużego pomidora oraz dwie duże, świeże, czerwone papryki, a to wszystko pokrojone w dość drobną kostkę
Pichceniomaniażyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) i ustawić(...)przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło
KUCHARNIAtych przepisów, który chodził mi po głowie już od bardzo dawna. Właściwie odkąd na mojej półce pojawiła się książka My New Roots Sarah Britton. Jednak dopiero teraz nastąpiła idealna pora by je upiec. Osobiście sparafrazowałem trochę oryginalny przepis, dodając między innymi wody różanej, która aż się prosiła o mariaż z rozmarynem i zastępując proponowane orzechy makadamia, orzechami nerkowca, które(...)całym domu pachnie wyczekiwanym już latem! * SKŁADNIKI na 6 porcji Pieczone grejpfruty: 3 grejpfruty 3 łyżki cukru kokosowego* 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka wody różanej ½ łyżeczki startego imbiru Krem z nerkowców: 150 g orzechów nerkowca 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 1 laska wanilii 1 łyżeczka wody różanej 2 szczypty soli morskiej 100 ml wody *Ja wykorzystałem palmowy
Food SquareLody, lody dla ochłody. Przy takich letnich temperaturach jakie w końcu zapanowały, lody i zimne napoje to prawdziwe zbawienie. Do tej pory wydawało mi się, że zrobienie lodów metodą domową jest jakieś skomplikowane albo po prostu zamiast lodów wyjdzie góra lodowa, więc skusiłam się na zakup specjalnego urządzenia chłodzącego do produkcji domowych lodów. Z dużą dozą ciekawości czekałam na efekt(...)miseczce z odrobiną ciepłego mleka.. Tak zahartowane żółtka wlewamy do ciepłego mleka. Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy aż mieszanina zacznie lekko gęstnieć i osiągnie konsystencję rzadkiego kremu. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Tak przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany
Bon appetit mon amiewaniliowy budyniowy serniczek z kremem z masła orzechowego* i morelami *masło orzechowe utarte z cukrem pudrem, mlekiem i soląFajnie jest tak wstać i mieć gotowe śniadanie, pomimo, że serniczek znów nie taki jak chciałam do końca i trochę za bardzo dopieczony, muszę w końcu upiec serniczek bez ubijania białka, ale tak się nauczyłam i ciężko mi się odzwyczaić(...)kilku lat. Przypominasz sobie wtedy rzeczy o których prawie zapomniałaś i mimo, że minęło tyle lat nadal Cię to śmieszy...ale nie miałam się rozpisywać, ale może to wina pory o której pisze(3), może muzyki w głośnikach, może mojej własnej głowy, a może dlatego, że wbrew pozorom jestem szczęśliwa, ale zabrało mnie na przemyślenia, na pieczenie sernika w środku
More food, love and dreamsPora na drugi przepis z Pillars of Eternity! Cały czas pozostajemy w sferze kuchni mieszkańców Zatoki Rauatai, która słynie z przepisów na przepyszne desery i przekąski. Ostatnim razem przygotowaliśmy Rauatai Sweet Pie , natomiast tutaj zaprezentujemy Darkest Rauatai Cookies, które przydają się nie tylko do podbijania statystyk postaci, ale także w pobocznym queście „Dzika Mylla” z dodatku The White March Part(...)jednego jajka, porcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże z pomocą przychodzi książka
Nerds Kitchendrogę wybrałam. Przechodzi mi po jakichś dziesięciu minutach, przy pierwszym łyku porannej herbaty. W końcu robię to, co kocham, i jeszcze mi za to płacą! Jeśli wstawanie o nieludzkiej porze jest jedynym minusem (a więcej, póki co, nie znalazłam), warto się trochę poświęcić, a później po prostu przyzwyczaić. Choć fakt, że to dopiero preludium do weekendu, gdy spod kołdry(...)swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamrażalnika schłodzony kufel do piwa i podała mi z miłym uśmiechem. Myślałem, że znowu coś przeskrobała, ale nie, dzisiaj po prostu taka miła była :) Później była jeszcze pikantna zupa-krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym(...)lubię buraków. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture