warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco(...)pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy
Ostra na Słodkoczasie dbam również o to, by w mojej kuchni było rozgrzewająco, sycąco - jesiennie... Poniżej przedstawiam zestawienie moich ulubionych produktów bez których nie mogę się obejść o tej porze roku lub planuję wypróbować kilka przepisów. :) 1. Jabłka ,,An apple a day keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka) Jabłko dla zdrowia, urody i sylwetki. Zdecydowanie mój(...)mogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko
Kuchnia EllieUrodziny dziecka to raczej nie jest dobry czas na improwizację i wypróbowywanie swoich sił w kuchni. Tak do tej pory myślałam. Do masy cukrowej zabierałam się bardzo długo. Podziwiałam dzieła cukierników oglądając programy telewizyjne i różne zdjęcia w necie. Postanowiła, że muszę się nauczyć, a najlepiej ćwiczyć na torcie. Postanowiłam, że jak się nie uda to zrobię na szybko tort(...)wałek lub wsuwając całe ręce (nie tylko dłonie) 6. Można dodać do lukru odrobinę masła lub margaryny, wtedy jest bardziej plastyczny. 7. Masę najlepiej nakładać na tort posmarowany kremem maślanym. 8. Ja schłodziłam tort w lodówce przed nałożeniem masy i był bardziej stabilny. Polecam, fajna zabawa function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plspodobał mi się panujący tam sielsko-anielski klimat - stary toskański dom otoczony winnicami i gajami oliwnymi, ale najbardziej w pamięci utkwiła mi lekcja przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Od tamtej pory wyjazd do Toskanii stał się moim marzeniem, zaś punktem obowiązkowym tej podróży miał być udział w lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Okazuje się, że zorganizowanie takiej lekcji nie jest problemem(...)agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście
Chilli Czosnek i Oliwasmak i aromat byłby niczym gdyby nie on ... czosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go. W każdej postaci, o każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie(...)chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród Prowansalczyków, którzy przypominają, że "na bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami
KUCHARNIAwybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać(...)wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo w gębie! Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło
Ostra na SłodkoKremy, balsamy, maski. Używamy ich codziennie. Nie wyobrażamy sobie poranka ani wieczoru bez kosmetyków. Lubimy czy nie, ale wklepujemy, smarujemy, wcieramy. A gdyby tak kosmetyk nałożyć na skórę, a resztę zjeść? U Amber w Kuchennymi drzwiami i u mnie w KUCHARNI, zdarzają się takie rzeczy. Pyszne składniki i wyobraźnia. Manufaktura i domowe SPA . Zapraszamy! Piękno. Jedno z wielu słów(...)apetytu! MIÓD - działa złuszczająco i oczyszczająco, a także napina skórę i ją ujędrnia. Idealnie sprawdza się jako składnik peelingów. Nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek, ale również zamyka pory. MIGDAŁY I ORZECHY - pomagają usunąć martwy naskórek oraz odżywiają skórę. Zawierają dużo witaminy E, z grupy B, białka oraz składniki mineralne. PŁATKI OWSIANE - zawierają substancje śluzowe, które tworząc cienki film
KUCHARNIAlokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę, ale nie wierzę w to do tej pory. Dominik był zatwardziałym przeciwnikiem tej zupy, a okazało się, że nie lubi jej dlatego, że najczęściej podawana jest z.... makaronem. Dlatego swoją przyrządziłam z grzankami serowymi - zajadał aż miło :) Ponownie zrobiłam(...)zobaczymy jak to wyjdzie. ;) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese
Cooking Monsterdegustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini . Było to dla mnie cenne doświadczenie, gdyż moja wiedza na temat oliwy była do tej pory, delikatnie mówiąc, niewielka. Przed nami stało 6 niewielkich kubeczków z różnymi rodzajami oliwy. Smakowaliśmy, wąchaliśmy, ocenialiśmy kolor. Każdy po swojemu na dołączonej podkładce opisywał swoje wrażenia. Czułam się prawie jak prawdziwy(...)Emiliano Castagna , współwłaściciel Akademii Kulinarnej Whirlpool, wspaniały gospodarz o niesamowitym poczuciu humoru i charyzmie. [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie, że chyba wszyscy z niecierpliwością
Codzienna kuchnia niecodziennadania miała informować, że są w nim śliwki, brak lokowania produktów (nie chcę prowadzić reklam na swoim blogu), wpisy miały zawierać banerek akcji. Chciałabym szczególnie wyróżnić wpisy: surówka z porów ze śliwkami z bloga Z kartoflanego pola zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem z bloga Kuchenne kajakowanie za przesłanie przepisów na śliwkowe potrawy wytrawne oraz śliwki marynowane w occie(...)różnych stron świata Nalewka śliwkowa autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Drożdżowy placek śliwkowy z blachy autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tartaletki ze śliwkami i kremem migdalowym autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki
Weekendy w domu i ogrodzieBurak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz(...)tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się
Blondynka GotujeZłocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itkipół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat(...)ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada lub posypka cukrowa Przygotowanie : W blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową
dobra gospodyni dom wesołym czynibombkach i zapytaniu sąsiada nastepnego dnia:" Czy nie zapaliła Wam się przypadkiem choinka wczoraj? Bo akurat przechodziłem pod oknem i zauważyłem..." Zawsze znalazł się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze i dlatego wszystko wiedział :-) Co do nas, dzieciaków, to byliśmy na tyle wystraszeni, że nawet karać nas nie było sensu... Wystarczyło ,że tata zapytał:"A gdzie byśmy mieszkali, jakby spalił(...)bylo widac mialam z 5 lat,nagle zniknelam mu z oczu wiec pobiegl mnie szukac.Znalazł kucajaca pod krzakiem i zajadajaca sie wypalonymi papierosami.....:) Wyjadanie Mamusi z pudełek kremu nivea bylo notoryczne...uwielbialam wprost jego smak.. mama zbierala te pudelka a pozniej wymieniala na rajstopy czy kawe.I ktoregos razu udalo jej sie tak wreszcie schowac ze nie dobrałam
bistro mama