Zupa. Za każdym razem, gdy na naszym blogu pojawia się zupa jak mantrę powtarzam formułkę: uwielbiam zupy. Wszelakie. Nie ma znaczenia z czym i jaka. Zupa krem, z makaronem, z ziemniakami, czysty barszcz, rosół... Cokolwiek. Każdą zupę przyjmuję z otwartymi ramionami. A właściwie ustami. A kalafiorowa jest akurat dość wysoko w moim rankingu. A jak jest z kalafiorem romanesco(...)solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturesmakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów(...)wielkopolskiej z ziemniaczaną babką, który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Pracowałam z Kingą, Bernadettą, a to co powstało chwalili wszyscy, perliczka była pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej temperaturze, bezy zawsze wyjdą Wam pięknie białe. Pieczesz bezy po raz pierwszy lub do tej pory nie wychodziły idealne? Polecam przeczytać kilka porad jak upiec perfekcyjną bezę . Gotowi do pieczenia? Tym razem na pewno się uda! Składniki: 4 duże białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku(...)Bezy można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 - 3 tygodnie. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Perfekcyjna beza - To się musi udać! Eton Mess Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem var file = "http://maniapieczenia.blogspot.com/2016/02/bezy-przepis-podstawowy.html"; var title = "maniapieczenia.com"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href; var url ='http://zszywka.pl/widget.html?type='+(type)+'&title='+(encodeURIComponent(title))+'&source_file_url='+(encodeURIComponent(file))+'&source_url='+(encodeURIComponent(current)); document.write
maniapieczeniadrodzy z racji tego, że w swojej kuchni dość często przygotowuję torty zabrałam się tym razem za przetestowanie obręczy do krojenia biszkoptu. Do tej pory próbowałam swoich sił z nitką, nożem i innymi niezbyt praktycznymi pomysłami. Nabyłam zestaw firmy Zenker (dostępny tu ) i od razu przystąpiłam do działania. Pełna zapału i obaw, bo kompletnie nie wiedziałam czego po takim " sprzęcie(...)pisze to po zrobieniu testu na swojej sztuce). Co do noża -długość ostrza to prawie 30cm. Z jednej strony ząbkowany z drugiej gładki- świetnie sprawdził się również przy nakładaniu kremu. Na sam koniec wypadałoby się pochwalić efektem końcowym, wiec dorzucę do testu zdjęcie czekoladowego tortu, który przygotowałam z pomocą kompletu Zenker'a dostępnego w sklepie internetowym www.redcoon.pl Smacznego
Wielki apetytKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżywyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku 0,5 l bulionu(...)posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturedyletant - człowiek zajmujący się jakąś dziedziną albo wypowiadający się o niej bez fachowej wiedzy lub odpowiedniego przygotowania* lunch - lekki posiłek spożywany w porze południowej Na początku kwietnia, przy Rozbrat 44 w Warszawie powstała nowa restauracja Dyletanci . W jej kuchni króluje Rafał Hreczaniuk szef kuchni, z „bogatą przeszłością” - pracował z: Aiden’em Byrne w The Commons, Garrett’em Byrne(...)dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone kwiaty cukinii z delikatnym nadzieniem z kremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku. Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem, tak ten był przygotowany genialnie. Zjadłam z wielką przyjemnością, chociaż
królestwo garówposiadanie maszynki do ciastek. Bo akurat pojawiła się na sklepowej półce i stanęła Madzi na drodze. Owa maszynka to proste urządzenie cukiernicze. Takie coś jak strzykawka do wyciskania kremu na torty czy coś. Taki jakby rękaw cukierniczy, ale nie rękaw, a blaszana tuba. Ma kilkanaście najróżniejszych końcówek. A może tylko kilka? Nie mam pojęcia, nigdy nawet w ręku tego(...)minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureprawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli już to wyrównać(...)miażdżycy, gdyż obniża poziom cholesterolu we krwi.Dzieciom można podawać go już od 6 miesiąca, ( 10-20 g dziennie) w zupkach i papkach warzywnych.Olej rzepakowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce: kremach i balsamach.Używanie oleju w naszej diecie gwarantuje zdrową cerę i smukłą sylwetkę. Zawiera witaminę E, która nazwana jest "witaminą młodości", także witaminę K, a obecna w oleju prowitamina
Proste PotrawyOdgrzebywanie tego nie zmieni przeszłości... Sprawi tylko, że będziesz musiała przeżyć ją na nowo.” daktylowo-cynamonowy krem jaglany* z pieczonym jabłkiem(z cynamonem i goździkami)jogurtem naturalnym i syropem daktylowym*ze zmielonej na pył kaszy jaglanejWczorajsze ognisko, którego miało w końcu nie być(jakoś mnie to w tedy nie przejęło) dobrze jednak, że się odbyło. Niezapomniane, jedne(...)naprawdę. Nie chce tych zmian.Choć wiele osób mówi, że gimnazjum to najgorszy okres w ich życiu. Ja tak nie uważam. To było najlepsze co spotkało mnie do tej pory w życiu. I pomimo niedoskonałości lubię je. Naprawdę.A teraz ocieram łzy. I jadę do mojej(miejmy nadzieje) szkoły
More food, love and dreamsmamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia(...)reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy. Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki. 3 WARSTWA: Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu
Ostra na Słodkonajlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny :)! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej(...)otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut. 3. Tortownicę o średnicy
UgotujmyTo.plWitamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoPrzepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień(...)wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim. Masa budyniowa : Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy
My simple kitchenbardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu(...)gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem. Doprawiam sosem sojowym, solą lub pieprzem. Tuż pod koniec gotowania dodaję umyty, świeży szpinak. Gorącą zupę podaję z dodatkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja