zawsze dobrze smakują. Ja tym razem postawiłam na połączenie budyniu i polewy czekoladowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypełnić je dowolnym kremem i owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone ). Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją
Lekcje w kuchniwystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć krem na galaretkę. Na krem pokruszyć bezę, posypać migdałami i udekorować pozostałymi malinami. Deser podawać schłodzony. Artykuł Truskawkowy deser pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamleko, olej i żółtka – mieszamy dokładnie. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. Podajemy z mascarpone utartym z wanilią i cukrem oraz świeżymi owocami. GOFRY CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI – Mąka pszenna – 3 szkl / 400 g – Kakao – 4 pełne łyżki / 80 g – Czekolada mleczna – 2 tabliczki – Cukier
Ostra na SłodkoCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 400 g masy kajmakowej 1 szklanka śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy
VioletoweKucharzeniesztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny do smaku (nie przesładzając ponieważ do masy damy jeszcze ciasteczka). Do masy dodajemy serek mascarpone, a następnie pokrusone markizy, delikatnie mieszamy. * Do pucharka wkładamy do połowy krem śmietanowy z ciasteczkami, na wierzch układamy świeże maliny, posypujemy pokruszonymi rureczkami czekoladowymi, dekorujemy połówkami markiz
Z Majeczką w kuchnitroszkę soli wszystkie składniki wyrobić i na 30 min do lodówki a potem ciasto rozwałkować i do blaszki ,podpiec ciasto w temp180 st krem do ciasta składniki 2 czekolady białe czyli 200g 1 opakowanie serka mascarpone 250 g owoce takie jakie macie akurat sezonowe ja miałam borówki ,maliny i troszkę ananasa a na koniec posypałam kokosem przygotowanie Czekoladę roztopić
Moje Wyrobydodatkiem odrobiny soli. Odstawić na bok. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej i blado-kremowej masy. Dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować, do połączenia się składników w gładki krem. Dodać białka i wmieszać je delikatnie, nie tracąc ich puszystości. W miseczce wymieszać zaparzoną kawę z likierem amaretto. Biszkopty zanurzyć na krótko w płynie
olalacookingszkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) GALARETKA Z MALINAMI -500g malin świeżych lub mrożonych -3 malinowe galaretki -3,5 szkl wody KREM -650ml śmietanki 30 lub 36% -250g serka kremowego lub mascarpone -1,5 łyżki żelatyny -125ml wody -3/4 szkl cukru pudru BEZA -5 białek -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuformy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoMasa: Kremówk ę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, mo ż na doda ć cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy. Odk ł adamy ze dwie ł y ż ki kremu, reszt ę dzielimy na po ł ow ę . Galaretka: Galaretki rozpuszczamy dok ł adnie w 800 ml gor ą cej wody, zalewamy
Takie tam pichceniePieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowapiekarnik ostygnie, a następnie wyciągamy bezę. MASA: (ubijamy ją przed podaniem lub ubitą wcześniej ale przechowaną w lodówce) Do miksera wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę i ubijamy na sztywną masę. Następnie krem przekładamy na wierzch bezy i posypujemy owocami i gotowe
Gotuj z Mąkąduże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu przekroić każdego ptysia i przełożyć ulubionym kremem bądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco zmiany smaku dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki domowego syropu malinowego. Tak przygotowaną śmietaną przekładałam nasze ptysie. Jeśli ptysie
W garach u Gosigotować z ziołami przez 15 minut. – Zupę zmiksować blenderem. Gęstość zupy można regulować ilością wody. – Wrzucić serek mascarpone i roztrzepać trzepaczką, zagotować. – Dodać śmietankę i wymieszać ponownie. – Podawać zupę krem z grzankami ziołowymi i czipsem z boczku
To co kochampokrywą (u mnie szklane żaroodporne) i wyrównać górę. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone, krótko zmiksować, następnie wsypać śmietan-fix i ponownie zmiksować. Powstały krem wyłożyć równomiernie na makaronie, nałożyć pokrywę i włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem deseru udekorować go pokrojonymi w plasterki truskawkami i startą
Passions hobbies lifewody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowaużyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość szybko, żeby
Trzeci talerzformy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoGdybyście chcieli na szybko zrobić coś słodkiego i do tego, żeby było efektowne na Dzień Matki polecam muffinki cytrynowe z pysznym kremem:) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldGdybyście chcieli na szybko zrobić coś słodkiego i do tego, żeby było efektowne na Dzień Matki polecam muffinki cytrynowe z pysznym kremem:) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldwyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Krem składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie(...)dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem jagodowy tutaj , lub z czarnej porzeczki tutaj orzechy do posypania po wierzchu... Składanie od dołu ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany posiekanymi
w mojej kuchni190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem
KuchcikoweLovewymieszany z fixem do śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Krem dzielimy na ok. 5 części. Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku
Słodka Stronakawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio
KreatywnePinypatelni z rozpuszczonym ksylitolem. Posmażyć kilka minut mieszając, aż całe obtoczą się w syropie i zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawić do ostudzenia mascarpone ubić z jogurtem greckim, ksylitolem i amaretto. Ubijać kilka minut, aż krem stanie się puszysty i podwoi objętość. Wmieszac drobinki czekolady na dnie pucharków rozłożyć ciasteczka, warstwę kremu, następnie owoce przykryć kremem. Udekorować ciasteczkami, morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty
Be Fit Be Strongcukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 50 g maślanki Krem: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Obrane banany rozgnieść
Czerwień i błękitłyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na chwilę przeniesiemy się do raju ;)Egzotyczne , gorące plaże …. słońce, piasek … temperatury sięgające zenitu i fantastyczne owoce!Słodkie banany i przepyszne kokosy - to
Ostra na Słodkołyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest
pieprzny smaczekbezy Przygotowanie : Truskawki pokroić, ułożyć w pucharkach. Dodać pokruszone bezy - u mnie są z piekarni, ale polecam zrobić samemu. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone - można dodatkowo dosłodzić, ale bezy są już dla nas wystarczająco słodkie. Kremem polać bezy, dodać warstwę bezy na krem i kilka truskawek. Ozdobić listami mięty. Deser podaję schłodzony
Magiczne Życie Martypostanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się jeść. Wierzch wieńczą urocze, kolorowe beziki, które pasują tutaj idealnie nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Całość wyszła boska; istna kwintesencja cytrynowości . Jeśli chcecie(...)spód: 150 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu. Przepis pochodzi od Mistrza Polski Cukiernictwa Pana Pawła Małeckiego. Składniki ( u mnie na formę 24cm x 24cm): - 9 żółtek - 240 g drobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru(...)masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym (nasączamy bardzo krótko – wystarczy po 1 sekundzie z każdej strony). Na biszkopty wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy i ponownie układamy nasączone biszkopty. Na wierzch
mojewypiekiinietylkożółtka z jajek rozmiar L 120 gram cukru 5 gram mąki kukurydzianej ( 1 łyżka ) 100 gram soku cytrynowego ( z dwóch cytryn ) 100 gram masła masa śmietanowa: 150 gram serka mascarpone 200 gram śmietanki kremówki 30 % 30 gram cukru 1/2 opakowania śmietan - fixu 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny do ponczowania Wykonanie: Tortownicę natłuszczamy olejem lub masłem, oprószamy mąką(...)lodówki, by stężała ( można przyspieszyć ten proces w zamrażarce ). Masa śmietanowa - do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu. Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu. Składanie tortu: Będziecie potrzebowali dwóch rękawów cukierniczych, lub dwóch woreczków. Dolny blat ciasta jogurtowego wkładamy do tortownicy
Kronika Piekarnikaogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Składniki
Domowe ciastamleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem nr. 2: 200 g miękkiego masła 1 puszka skondensowanego mleka Na wierzch: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kakao (do posypania) I do dzieła 🙂 Mleko skondensowane wkładamy (z puszką, zamknięte) do garnka, zalewamy wodą
Niuniokiokręgi, rozprowadź bezę, wstaw do pieca. Pieczemy pierwsze 10 min. 140 stopni C, potem godzina 110 stopni C. Bezy studzimy całkowicie. ŚMIETANKOWY KREM: - 300 ml kremówki (30% tłuszczu) - 1 łyżka cukru pudru - 2 spore łyżki serka mascarpone - łyżka proszku żelatyna Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę, rozpuść w około 40 ml wrzątku, dodawaj(...)wrzątku, dodaj do powideł i wymieszaj. Masy używamy do przełożenia ciasta. Składamy ciasto! Ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy blat bezy, krem, blat ciasta, krem, powidła blat ciasta powidła krem powidła na sam wierzch beza. Jeśli zostanie Ci troszeczkę kremu możesz posmarować ciasto dookoła. Ciasto wstawiamy na 2 godziny
SMYKWKUCHNIkakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada(...)posypkę, wymieszać lekko. Łyżkę kremu dodać do rozpuszczonej żelatyny , wymieszać i od razu wlać do reszty kremu straciatella delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Przygotować masę na wierzch ciasta: Mascarpone chwilę zmiksować ze śmietaną. Dodać cukier, wymieszać. Wyłożyć delikatnie równą warstwę na cieście. Posypać startą czekoladą. Schłodzić
Maślane ciasteczkokęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie? Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny masa: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone cukier puder dodatkowo: kolorowe(...)Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami
Z Majeczką w kuchniPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę(...)cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki na masę mascarpne: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy na masę orzechową. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany
Podróż w kulinaria