Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową
Smakołyki Berenikitrzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut , serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki krem zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę wtedy pięknie się błyszczały, babeczki przechowujemy
Słodkie zapomnieniedawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię Wam, pycha!!! Kruche ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościwspaniale. Krem i mus jest bardzo delikatny, nie za słodki. Takie desery lubię najbardziej i dlatego właśnie przygotowałam takie proporcje, żeby ograniczyć ilość cukru. Do tego ciasto cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy dlatego z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. składniki: 300 g biszkoptów lady fingers 800 g truskawek 1 galaretka truskawkowa cukier puder 250 g mascarpone(...)się żelatyny, nie dopuszczamy do zagotowania. Łączymy ją z pozostałym musem. Międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę i serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru. Gdy żelatyna z musem przestygnie łączymy ją z ubitą śmietanką partiami, bardzo delikatnie, powoli mieszając. Taki właśnie krem przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Sprawdzamy w lodówce czy mus na bazie galaretki i truskawek jest już
noteskulinarnyfigazobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPÓD
RAROSSAtortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 16 g cukru waniliowego Krem malinowy: 500 g śmietany kremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu(...)schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką
Wanilia i Kardamonklik Nasączenie 80 ml kawy z ekspresu łyżka cukru łyżka rumu Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 250 g mascarpone Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Polewa(...)masy. Dodatkowo cukierasy - dowolne; u mnie wszystko, co zawierało w sobie karmel i czekoladę Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć jedną połowę na paterze, nasączyć połową ponczu. Nałożyć kilka łyżek kremu, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polać z wierzchu polewą karmelową i udekorować słodyczami
Słodkie inspiracjebyło to tiramisu z pływającymi w środku kawałkami ciasteczek. Kiedy zapytaliśmy czy tak powinno wyglądać słynne tiramisu, usłyszeliśmy, że jest świeżo zrobione, dosłownie pół godziny temu. Ale heloł. Krem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy(...)dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem
bistro mamaZupa krem z pora to odżywcza potrawa, którą bardzo Wam polecam na wzmocnienie, szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. Ten czas wiele osób znosi raczej ciężko, czując osłabienie. W tej zupie znajduje się skondensowana dawka zielonych warzyw, z porem w roli głównej, która pokrzepi i odżywi wszystkich zmęczonych oczekiwaniem na wiosnę. Sezonowa akcja Kalendarz Smaków rozkręca się i wyraźnie zbliżamy się(...)koniec dodałam do zupy mascarpone, bo według mnie świetnie się tutaj komponuje. Jeśli jednak nie macie mascarpone, możecie użyć po prostu śmietany 18%. Zupę podałam z domowymi grzankami oraz świeżą, zieloną cebulką, którą zerwałam z doniczki w mojej kuchni. Wyszło pyszne, sycące danie, a jednocześnie bardzo odżywcze. Zapraszam Was zatem do stołu! ZUPA KREM Z PORÓW Składniki: 2 pory
Wiszniówkanowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. Udostępnij Składniki na dyniowe tiramisu 500 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 1 paczka podłużnych biszkoptów 80 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 / 2 szklanki mleka(...)mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem. Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance kolejno zanurzać biszkopty z obu stron (powinny lekko nasiąknąć ale nie rozmoczyć się). Od razu po namoczeniu każdy z nich ułożyć na dnie pucharka lub blachy (20/20 cm). Następnie wyłożyć na nich krem
niecodziennikparydekoracji Sposób przygotowania deseru: Śmietanę i mascarpone należy dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez minimum 24 godziny. Zimną śmietanę i mascarpone umieścić razem w misce , zmiksować do uzyskania gęstego ale niezbyt bardzo sztywnego kremu, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać. Krem podzielić na trzy równe części. Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na grubsze plastry. Składniki
Wanilia i Kardamonzawsze dobrze smakują. Ja tym razem postawiłam na połączenie budyniu i polewy czekoladowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypełnić je dowolnym kremem i owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone ). Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją
Lekcje w kuchniwystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć krem na galaretkę. Na krem pokruszyć bezę, posypać migdałami i udekorować pozostałymi malinami. Deser podawać schłodzony. Artykuł Truskawkowy deser pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamleko, olej i żółtka – mieszamy dokładnie. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. Podajemy z mascarpone utartym z wanilią i cukrem oraz świeżymi owocami. GOFRY CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI – Mąka pszenna – 3 szkl / 400 g – Kakao – 4 pełne łyżki / 80 g – Czekolada mleczna – 2 tabliczki – Cukier
Ostra na Słodko