kęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie? Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny masa: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone cukier puder dodatkowo: kolorowe(...)Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami
Z Majeczką w kuchniPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę(...)cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki na masę mascarpne: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy na masę orzechową. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany
Podróż w kulinariaMalinowa rozkosz bez pieczenia, czyli pyszne ciasto w kilka minut ;) Malinowa rozkosz bez pieczenia – Składniki: ok. 120g herbatników 400g malin mrożonych 100ml syropu malinowego 1
Kulinarne Przebojeserka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao/ wiórki kokosowe/ czekolada do dekoracji 1/2 szklanki wody Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej z cukrem kawie z alkoholem. Trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkły i nie zaczęły się rozpadać. Krem: Cukier wraz(...)należy powoli dolewać chłodny syrop, cały czas miksując. Na końcu delikatnie połączyć jajka z serkiem mascarpone. Chodzi o to, aby masa nie straciła za dużo powietrza i była lekka. Układanie: na spód naczynia (najlepiej przezroczystego) kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów. Na to nakładamy warstwę kremu. Powtarzamy układanie, aż do wyłożenia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który następnie posypujemy kakao
Gotuję TestujęRozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy(...)lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce
Gotowanie i blogowaniebędzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę(...)biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki z mascarpone i całość posypana tartą czekoladą. Smacznego
Plate of JoyLetni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na formę 18 cm: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej typ ok. 750) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)proszkiem do pieczenia. Przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy biszkopt przez 30 min. Masa: Opakowanie mascarpone 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej + erytrol/ksylitol 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Miksujemy z mascarpone. Biszkopt dzielimy na pół, rozsmarowujemy 3/4 masy na dolnej części i przykrywamy
Czarnawisienkaherbaty lub soku brzoskwiniowego na sernik: 500 g sera zmielonego trzykrotnie, duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 250 g mascarpone, 3 duże jajka, 60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%), szklanka cukru, 2 łyżki mąki na krem budyniowy czekoladowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki mleka(...)budyń folią, dotykając jego wierzchu, by nie stworzył się kożuch). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą lub sokiem (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu). Na biszkopt wyłożyć krem. Na krem pokruszyć warstwę serową, wciskając ją delikatnie w krem, a między okruchy serowe wcisnąć kawałeczki brzoskwiń z puszki. Dodatkowo na wierzch pokruszyć ścięty wierzch biszkoptu. Przygotować polewę: w gorącej śmietance lub mleku rozpuścić
Lekcje w kuchnibyło rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – ciasto przekroić na pół. Na spodnią część ciasta położyć
Kuchnia Pokoleńkrem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone(...)powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu. Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin
cucinarekrem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone(...)powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu. Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin
cucinarePieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Alergeny Alergeny jajka , mąka Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się(...)budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. [/hide] Artykuł Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plTort z Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf
Słodko-Słony Świat Ilonymasła Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze(...)lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. I tak jak wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu. Uwaga: niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - może doprowadzić
Świat Ciasta