bardzo delikatnego ciasta bezglutenowego, na którym zapiekłam masę truskawkowo-śmietanową. Wierzch uwieńczony soczystymi świeżymi truskawkami, które można dodatkowo posypać cukrem i zapiec. Zapiec tak jak zapieka się wierzch kremu brulee. Tarta nabiera wtedy wyjątkowego charakteru a karmelową, chrupiąca skórka, która tworzy się na truskawkach. Dodaje to wykwintnego charakteru. Pamiętajcie o jednej kwestii, osoby chore na celiakię powinny używać certyfikowanej mąki(...)łyżeczki cukru waniliowego 1/4 szklanki fruktozy lub cukru 1 żółtko 1 małe jajko Składniki na krem 200 g truskawek + do dekoracji 180 ml śmietany 30 lub 36 % 4 żółtka 7 g stewii lub 8 łyżek cukru pudru 5 łyżek serka mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Instructions Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię
SprawdzonaKuchnia.plpieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy
Wanilia i KardamonW okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O
Malinowa Kawiarenkasmażone na tłuszczu lub z piekarnika. Roladki z tortilli też cieszą się dużą popularnością. Roladki z tortilli z kurczakiem, z serkiem mascarpone czy z łososiem to te najpopularniejsze. Nie można zapomnieć o tortilli na słodko, z dżemem, kremem, serkiem, czy owocami. Osobiście uwielbiam serniczki zapiekane w tortilli PRZEPIS. Tortilla smażona z patelni Smażona tortilla to kolejny przepis na wykorzystanie
Dieta moja pasjalitra śmietany 30% 250 serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Gruszki obieramy kroimy w kostkę (ok 1x1 cm) przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody i ziarenka wanilii, gotujemy ok 10 minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Biszkopt przekrawamy
Cynamonowe szczęścieśmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan fix. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowaŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i
PatiGotujeUch! Jak dawno mnie tu nie było! Mam nadzieję, że nie wyszłam z wprawy w pisaniu postów, a zarazem, że ta rozłąka spowodowała, iż zatęskniliście
Be Fit Be StrongŚmietanę ubijamy z cukrami.Dodajemy mascarpone z cytryną i delikatnie mieszamy. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy" i 2/3 dodajemy do kremu
Moje Kuchenne Rewelacjepokroic truskawki w plasterki i ukladac ( do kazdej salateki po 4 srednie truskawki) W osobnej misce rozmieszac serek mascarpone ze smietana kremowka Dodac cukier waniliowy i lyzke cukru pudru Wszystko dobrze wymieszac ( powinnien powstac krem) Wlac po rowno do kazdej salaterki krem Mozna jeszcze przystroic truskawkami i posypac cukrem pudrem Odstawic do lodowki
Klaudynkowa kuchniaSernik w służbie jej królewskiej mości. ;) Inspirowany też drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami... 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 36% 4 jajka 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek wódki (najlepiej mięta z limonką) 100g cukru trzcinowego na curd limonkowy: 3 jajka 2 łyżki masła sok z 3 limonek skórka otarta z 1 limonki pół szklanki cukru trzcinowego Ze względu(...)limonek i cukier i wszystko razem mieszamy na niedużym ogniu, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia. Z jajek na sernik oddzielamy białka i żółtka. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem trzcinowym do białości i zgęstnienia. Następnie dokładamy do nich serek mascarpone, wódkę i sok z limonki i delikatnie łączymy wszystko na niskich obrotach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepszy deser który ostatnio jadłam. Przepyszna i krucha beza z limonkowym kremem i góra w truskawkach. Nie chcę się przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek * 300g cukru * łyżka soku z cytryny * łyżka mąki ziemniaczanej * 200g mascarpone * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka(...)właściwie suszyć około godzinę w 150 stopniach. Wystudzić. Śmietankę i mascarpone ubić z cukrem, sokiem z limonki i otartą skórką. Wyłożyć na bezę. Całość udekorować ćwiartkami truskawek oraz limonki. Posypać startą skórką limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. Chociaż według mnie jest lepsza gdy się nasączy kremem
Magiczne Życie Martymiejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia(...)powinna być sztywna. W drugiej misce ubij żółtka z resztką cukru. Ubijaj do czasu aż powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli
365 dni dookoła kuchniMASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany 30% 4-5 kropli aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy(...)chwile czekam aż będzie gęstnieć i dopiero wylewam ją do formy, następnie odstawiam w tortownicy do całkowitego zesztywnienia, najlepiej na całą noc, później posypuje drugą połową pokruszonych ciastek. 7. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną, dodajemy cukier puder, ozdabiamy wierzch (najlepiej rękawem cukierniczym) na koniec układamy ciasteczka na śmietanie
Dziś Ja gotujewersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme(...)wodą. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni. Delikatnie, łyżką wazową, wylewamy na sernik creme brulee. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy krem jest galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy
Smakowity Blog Kulinarny