190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem
KuchcikoweLovewymieszany z fixem do śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Krem dzielimy na ok. 5 części. Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku
Słodka Stronakawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio
KreatywnePinypatelni z rozpuszczonym ksylitolem. Posmażyć kilka minut mieszając, aż całe obtoczą się w syropie i zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawić do ostudzenia mascarpone ubić z jogurtem greckim, ksylitolem i amaretto. Ubijać kilka minut, aż krem stanie się puszysty i podwoi objętość. Wmieszac drobinki czekolady na dnie pucharków rozłożyć ciasteczka, warstwę kremu, następnie owoce przykryć kremem. Udekorować ciasteczkami, morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty
Be Fit Be Strongcukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 50 g maślanki Krem: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Obrane banany rozgnieść
Czerwień i błękitłyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na chwilę przeniesiemy się do raju ;)Egzotyczne , gorące plaże …. słońce, piasek … temperatury sięgające zenitu i fantastyczne owoce!Słodkie banany i przepyszne kokosy - to
Ostra na Słodkołyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest
pieprzny smaczekbezy Przygotowanie : Truskawki pokroić, ułożyć w pucharkach. Dodać pokruszone bezy - u mnie są z piekarni, ale polecam zrobić samemu. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone - można dodatkowo dosłodzić, ale bezy są już dla nas wystarczająco słodkie. Kremem polać bezy, dodać warstwę bezy na krem i kilka truskawek. Ozdobić listami mięty. Deser podaję schłodzony
Magiczne Życie Martypostanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się jeść. Wierzch wieńczą urocze, kolorowe beziki, które pasują tutaj idealnie nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Całość wyszła boska; istna kwintesencja cytrynowości . Jeśli chcecie(...)spód: 150 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu. Przepis pochodzi od Mistrza Polski Cukiernictwa Pana Pawła Małeckiego. Składniki ( u mnie na formę 24cm x 24cm): - 9 żółtek - 240 g drobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru(...)masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym (nasączamy bardzo krótko – wystarczy po 1 sekundzie z każdej strony). Na biszkopty wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy i ponownie układamy nasączone biszkopty. Na wierzch
mojewypiekiinietylkożółtka z jajek rozmiar L 120 gram cukru 5 gram mąki kukurydzianej ( 1 łyżka ) 100 gram soku cytrynowego ( z dwóch cytryn ) 100 gram masła masa śmietanowa: 150 gram serka mascarpone 200 gram śmietanki kremówki 30 % 30 gram cukru 1/2 opakowania śmietan - fixu 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny do ponczowania Wykonanie: Tortownicę natłuszczamy olejem lub masłem, oprószamy mąką(...)lodówki, by stężała ( można przyspieszyć ten proces w zamrażarce ). Masa śmietanowa - do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu. Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu. Składanie tortu: Będziecie potrzebowali dwóch rękawów cukierniczych, lub dwóch woreczków. Dolny blat ciasta jogurtowego wkładamy do tortownicy
Kronika Piekarnikaogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Składniki
Domowe ciasta