Miał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi
Bon Appetit Małgorzatyrówne blaty. Mleko kokosowe, którego będziemy używać do kremu wstawiamy odwrócone do góry dnem do lodówki na noc przed robieniem tortu. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (400ml x 2) 500 g mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych Przed użyciem wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mleko kokosowe wyjmujemy delikatnie z lodówki i odwracamy dnem(...)otwieramy, odlewamy do miseczki wodę kokosową, a gęstą śmietankę przekładamy do dużej miski. Do śmietanki kokosowej dodajemy cukier puder i lekko ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe! Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki
Cooking MonsterCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą
mojewypiekiinietylkokukurydzianej 1 jajko 2 szkl. mleka migdałowego (lub innego roślinnego/bez laktozy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu 5 łyżek cukru kokosowego/trzcinowego/ksylitolu Krem: Garść malin mrożonych HORTEX 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego/trzcinowego/ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczki miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przekładamy masę do silikonowych foremek na babeczki
Czarnawisienkapieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 400 g serka mascarpone, 200 ml przecieru z owoców leśnych, 5 g żelatyny, Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić. Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć na nim 1/2 kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć. Posmarować brzegi ciasta i kremem, resztę ułożyć na wierzchu
królestwo garówkiedykolwiek jedliście. Tym razem wzbogaciłam smak klasycznego kremu dodatkiem chałwy. Nie bójcie się - deser wcale nie jest przesłodzony. Słodycz chałwy doskonale równoważą biszkopty namoczone w mocnej, gorzkiej kawie. Całość jest lekka, kremowa i delikatna. Poderwie niejedne uczucia, które zaległy na dnie serca. Chałwowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 2 jajka 50 g cukru pudru(...)chałwy waniliowej dodatkowo: 2 łyżki kakao 4 kiście czerwonej porzeczki chałwa Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać z likierem. Maczać w niej biszkopty, układać na spodzie szklanek. Wyłożyć połowę kremu, następnie znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzenutą pomarańczową . Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej
Ladylaura.formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone
Zainspirowana w kuchnisoli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki(...)masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać
Świat Ciastamama dała mi różaną) Masa: 500 g truskawek 200 g borówek 100 g białej czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy(...)więc piekłyśmy w dwóch blaszkach). Czekoladę do masy topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali, czekamy aż przestygnie i ucieramy z mascarpone, cukrem pudrem i nalewką. truskawki kroimy na kawałki i delikatnie mieszamy je razem z borówkami i z kremem. Mama ścięła górę blatów czekoladowych, żeby je lekko wyrównać. Nasączamy lekko blaty nalewką. Blat czekoladowy włożyłyśmy do rantu i na niego
Lili w kuchniwykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Po ostudzeniu przykrywamy(...)szybko wmiksowujemy w masę serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch
Blondynka GotujeZapraszam na smaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak. Polecam Składniki: 275 g ciasta francuskiego 330 ml śmietanki 30% 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny oraz cukier puder do posypania blaszka 24x24cm Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy(...)wyjmujemy ją z lodówki. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku. Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych Szklanka Ambition Latte DODATKOWO: 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka(...)choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki
Kuchnia w oparachminut. Składniki: beza: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać(...)około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut). Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami. krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną. Beza
Kuchcik gotujedeser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml. cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna(...)Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty. Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchnia Paulettes