blaty o średnicy około 22 cm. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Składniki na krem: 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę
Mam apetyt na ...dzień po świętach zostało kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło. Kaloryczna bomba, ale pamiętajcie, że wszelkie(...)jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao Szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 200g masła 82% 3 pełne łyżki nutelli Pianka śmietankowa: 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych
Kuchnia w czekoladzie180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy:- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki- 220 g serka mascarpone- 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka(...)serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy przekroić wzdłuż ( oczywiście połamało mi się ;), ale udało mi się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa czekoladowa: - 125 ml mleka kokosowego- 125 g gorzkiej
Malinowe Pocałunkipiekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 25-30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Składniki na krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta z 2 cytryn • sok wyciśnięty z 2 cytryn • 160 g cukru • 80 g masła ponadto: • 250 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • 80 g migdałów w płatkach Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier(...)czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze. Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce
KUCHNIA POLSKAGęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi
Domowe Tortysobie z niej maseczkę na twarz. Można kupić gotowe dekoracje z owsa na bazarach, ściąć trawę i zrobić z niej sok do barwienia jaj, lub kremu. Zawsze to naturalny barwnik. Mazurek królewski z serkiem mascarpone z sokiem zielonego owsa. Potrzebujemy 225g masła, 6 żółtek, 225g cukru, 225g mąki, 250g migdałów. Miękkie masło ucieramy na jednolitą masę
Leśny Zakątekłyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać. 10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem. Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut
Mała Cukierenkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia 125g miękkiego masła 125g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 4 żółtka 8 łyżek mleka Beza: 4 białka 200g cukru Krem: 450g gotowego sera na sernik (gęstego) 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany około 350g pokrojonych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek cytrynówki Ciasto: 1. Do miski(...)minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut i następnie nożem oddzielić bezę od brzegów blaszki. Ostrożnie zdjąć obręcz i bezę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 7. Do miski przełożyć oba sery, dodać wanilię, cukier puder i wymieszać mikserem (powstanie gęsty krem ( patrz FILM ). Dodać fix i wymieszać mikserem. 8. Z biszkoptu bez bezy zdjąć papier
Mała Cukierenkadrugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską
Blondynka Gotujewystudzone już ciasto, równomiernie rozprowadziłam. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby mus zastygł. Decyzja o przetarciu dżemu przez sito należy do was. Krem: – 2 żółtka – 1 białko – 0,5 szklanki cukru – 150 g mascarpone Jajka dokładnie umyłam i wyparzyłam. W tym celu na kilka sekund zalałam je wrzątkiem, a następnie schłodziłam zimną wodą. Dopiero wówczas oddzieliłam białka(...)piana będzie gęsta i błyszcząca. Do żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko szpatułką (pomogłam sobie mikserem na najniższych obrotach, ale tylko na początku, mieszanie dokończyłam szpatułką). Masa na tym etapie powinna być dość gęsta. Na końcu dodajemy białko, które również mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką (tutaj dostosowałam się do zasad ). Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na tartę. Użyłam
Relaxtimeserka mascarpone · 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy żółtka i cukier. Ubijamy do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijać wlewamy powoli czekoladę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu(...)Następnie wlewamy sok do rondelka i gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania GotowaniaCiasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym(...)paski. Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy. 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed
Kuchnia w czekoladziesię chyba najlepiej; poziomki i delikatna, pomarańczowa nuta w tle, a do tego niebiańsko lekki krem i mięciutkie biszkopty. Mogłabym jeść, i jeść, i jeść... I nigdy by mi się nie znudziło. Tiramisu z poziomkami Składniki: (na 4 porcje) 2 jajka 250 g serka mascarpone 60 g cukru pudru 1/4 łyżeczki mielonej wanilii 80 g podłużnych biszkoptów(...)Cointreau 75 ml soku pomarańczowego 150 g poziomek dodatkowo: listki świeżej mięty Żółtka z cukrem pudrem zmiksować na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone i wanilię, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić, partiami dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok pomarańczowy wymieszać z Cointreau. Maczać w nim biszkopty po kilka sekund z każdej strony. Połowę ułożyć na dnie szklanek, przykryć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 40 ml zimnej wody Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji(...)wodą, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Podgrzać na gazie, do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie zagotować żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć i odszypułkować. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku
kulinarnyswiatdomitemp. 200°C, po tym czasie zdejmij blaszkę i papier i dopiekaj jeszcze 5 minut. Tak samo postępuj z pozostałymi 2 płatami ciasta. Mascarpone krótko zmiksuj, dodaj masę chałwową i miksuj około 2 minut. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wystudzone płatki ciasta. Przykrywaj kolejnym ciastem i nakładaj druga warstwę kremu. Wierzch przykrywaj ciastem. Ciastka mille-feuille przechowuj
Delicious Place