krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:239/372)

,,Tarta z Malteserów’’ 138

Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce

Podróż w kulinaria
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 226

białek 5 żółtek 2/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia krem: 150 ml schłodzonej kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z cytryny owoce: 2 słoiczki żurawiny do mięs i serów

W kuchni Karmel-itki
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami 183

umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i śmietan fix. Do ubitej masy stopniowo dodałam serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem.  1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką. Na spód bezowy wyłożyłam masę z truskawkami, przykryłam drugim spodem. Wierzch

Darcia w kuchni
Tort z syrenka Arielką. Podwodna kraina. 161

Tort z małą syrenką Arielką dla małej Gabrysi. Warstwy biszkopta przełożone dwoma kremami. Jeden ze samej śmietanki kremówki i serka mascarpone, do drugiego dołożyłam Nutellę, bo jeśli torcik jest dla dziecka to czekolada oczywiście musi być! Żeby nie było za słodko biszkopty smarowałam solidną dawką dżemu jeżynowego (oczywiście własnego wyrobu

Maślane ciasteczko
Z mchu i paproci 147

śmietan fixy lub żelatyna  cukier waniliowy lub cukier puder (3 łyżki)  opcjonalnie serek mascarpone i pestki granatu lub draże mleczne i zielony barwnik spożywczy  Przygotowanie kremu Najzwyczajniej w świecie ubić śmietanę z dodatkiem cukru smakowego lub pudru oraz fixu lub żelatyny dla uzyskania trwalszego efektu. Ja dodaję też trochę zielonego barwnika, by uzyskać pistacjowy kolor kremu. Ciasto

Karczma Honorietty
Tarta malinowa z mascarpone 175

wkrótce inne przepisy  z tym jakże przepysznym owocem. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki  1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 2 jajka Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru. opcjonalnie serek Danio waniliowy Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg. WYKONANIE Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty

W kuchennym oknie Ewy
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 289

około 25 do 30 minut.  Muffinki zaraz pójdą do pieca... Takie piękne i rumiane po upieczeniu!   A na dopełnienie słodkości - krem chałwowy  Czego będziemy potrzebować?  - 250 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki mocno kremowej - najlepsza tortowa 36% - 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Śmietankę ubić z mascarpone.  Dodajemy pokruszona chałwę.  Łączymy mikserem na gładką

Sajkofanka smaku
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 116

Co zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł

W kuchni wieczorem
Jak zrobić idealną bezę? 97

idealną bezę: (średnica 28 cm) 5 białek (temperatura pokojowa) 250 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem do bezy: 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić) 250 g serka mascarpone (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić idealną bezę? Białka wlać do miski, która pomieści(...)uchylonymi drzwiczkami.  Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem oraz udekorować ulubionymi owocami, sosem lub czekoladą. Krem do bezy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, należy uważać, aby nie przebić. Miksować na średniej mocy miksera, gdyż śmietanka może się rozwarstwić. Pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ubijać tylko do czasu połączenia się składników. Zobacz również: bezy mini

Kuchcik gotuje
Bananowa fantazja 103

łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg cukru pudru 4 duże jajka 2 dkg ciemnego kakao Krem bananowy: 3 duże banany (35 dkg po upieczeniu) 25 gr żelatyny 5 dkg cukru pudru 50 ml zimnej wody 600 ml śmietanki kremówki 25 dkg serka mascarpone 14 sztuk herbatników maślanych tarta czekolada do posypania ciasta Jak zrobić ciasto Bananowa fantazja. Biszkopt kakaowy(...)płynną żelatynę a następnie wystudzić. Śmietankę kremówkę wlać do miski i ubić na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać mascarpone, ubijać kilka sekund razem. Pod koniec ubijania dodać zmiksowane banany. Szybko wymieszać. Na zimny biszkopt kakaowy wyłożyć połowę kremu bananowego, na którym ułożyć jeden obok drugiego herbatniki maślane. Herbatniki przykryć pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekorować tartą czekoladą. Ciasto wstawić

MeCooks
Pancakes z serka mascarpone 128

mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu.  W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami

Poranek na słodko
Tort caffe latte z truskawkami 149

nazwać go również tiramisu:) w letniej odsłonie - z truskawkami!  Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru  Dodatkowo: 300g śmietanki 30% 250g mascarpone  4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250ml mocnej, przestudzonej kawy 400g truskawek  1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Kakao mieszamy z mąką. Miksujemy białka(...)połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia mas.  3. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy masą śmietanową, na całą powierzchnię ciasta układamy zamoczone w kawie biszkopty. Ponownie

Szefowa kuchni
Tort truskawkowy cheesecake 175

truskawek 200 ml śmietanki kremówki Galaretka truskawkowa 300 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 60 g cukru 4 listki żelatyny Krem śmietankowy 50 ml truskawkowego puree 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g mascarpone 300 g truskawek do dekoracji Zacznij od galaretki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Oczyść truskawki z szypułek i pokrój(...)połowę kremu i rozprowadź równomiernie. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już ścinać. Na galaretkę wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Kiedy tort dobrze się ściśnie zdejmij obręcz. Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Wymieszaj z truskawkowym puree i posmaruj wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułóż truskawki. Smacznego

codojedzenia
TORT JAGODOWY 233

schłodzone. SKŁADNIKI BISZKOPT 6 jajek / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzona 500 ml serka mascarpone / zimnego, z lodówki 4 płaskie łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego(...)wierzch. Pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy na blat, zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz. Kroimy na trzy poziome blaty. KREM : Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE

cool and minty

Proponowane wyszukiwania