jajka 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao krem z porzeczki czarnej: 400 g porzeczki czarnej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny płaskie 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 ml śmietany kremówki 30 % pozostałe :: 300 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka cukru pudru(...)godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady. Migdały prażę na suchej patelni. Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty. Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu, nakładam kolejny blat jasny który nasączam, smaruję
wesoła kuchniawykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, lub to tzw. suchego patyczka. Krem śmietankowo – karmelowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyki cukru pudru 0,5 puszki karmelu (ok. 200 g) Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywno. Do ubitej dodajemy karmel
Made By Mom And Soncukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 10dkg wiórek kokosowych 1 czekolada deserowa Polewa: 2 czekolady deserowe(...)godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy
Kuchnia w czekoladziepieczenia 1/2 łyżeczki sody 175 g maślanki 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam w żelu) krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% laska wanilii 200 g serka mascarpone Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników suchych oraz(...)będą miały tak intensywnie czerwonego koloru. Na zewnątrz będą brązowe, w środku buraczkowe. krem: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem wanilii z przekrojonej laski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc, w tym czasie masa zgęstnieje. Masę czekoladową miksujemy z serkiem mascarpone do połączenia składników, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki. Do dekoracji możemy użyć serduszek
Bon appetit mon amieszklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku(...)Przygotować piankę cytrynową. Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i miksować, aż składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki
Kuchnia w opałachotarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego(...)kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych
SzczyptaSmaQdodawać. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała. W moim wydaniu tiramisu ma kakao zarówno na wierzchniej warstwie kremu, jak i na środkowej. Składniki: (dla 4 - 5 osób) 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu) 200 ml wrzącej wody 4 łyżeczki(...)jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się. Biszkopty układać w foremce i dokładnie
Kuchcik gotujetortowej) 80g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 220ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 5-6 łyżek cukru pudru 250g serka mascarpone 250g naturalnego jogurtu 400g umytych truskawek bez szypułek 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch i boki(...)Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jogurt i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach. 10. Następnie w trzech partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Do kremu dodać pokrojone truskawki i wymieszać szpatułką. 12. Na ciasto
Mała Cukierenkakokosowa: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń kokosowy - ewentualnie śmietankowy 1/2 tabliczki białej czekolady 3 łyżeczki cukru 100 gram wiórków kokosowych 1/2 kostki miękkiego masła Masa śmietanowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan -fix ekstrakt z wanilii dodatkowo: 1 słoik dżemu ananasowego 1 opakowanie galaretki ananasowej kilka kostek białej czekolady(...)biszkopt. Na masę śmietanową - śmietankę kremówkę ubijamy mikserem, gdy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder i śmietan fix. Kolejno dodajemy cały serek mascarpone, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i miksujemy, do uzyskania gęstego kremu. Składamy tort: Biszkopt przecinamy na dwa blaty ( wierzch można ściąć, by powierzchnia była równiutka ). Dolny blat wkładamy do tortownicy, zapinamy obręcz i nasączamy cytrynowym
Kronika Piekarnikadokładnie wymieszać.Napełnić papilotki do 2/3 ich wysokości i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Wystudzone udekorować kremem i połówką,wydrylowanej czereśni. Krem: Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Dodać serek śmietankowy i mascarpone i wszystko delikatnie połączyć. Schłodzić przed dekorowaniem ok.20 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko(...)waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy
Passions hobbies lifeformy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki) Śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z serkiem i cukrem pudrem. Całość(...)słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, SchocoBons, KitKat, czekoladka itp. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury. Następnie 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym, gęstym ganache. Wkładamy na 1-2 h do lodówki. Dekorujemy słodyczami, wbijając niektóre w tort
Made By Mom And Sonprzykryć folią. Masło zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu
kulinarnyswiatdomimieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę równomiernie wykładamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy
Domowy Smak Jedzenia