ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę(...)dodać barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku
moj przepis namąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pestki granatu Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki(...)odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujewersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych(...)wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć nalewką, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym
RAROSSAłyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę(...)bardzo zgęstniał, ale smakował wyśmienicie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Kremówkę i mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 5 czubatych łyżek orange curd, sok z cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy
Ratunku obiadmasła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka 1 opakowanie mini marschmallow (150g) 1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch(...)lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut. Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano). Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy w rondelku w bardzo ciepłym mleku, na małym
Symfonia Smakówsmaczne, więc …. whatever Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru do smaku Polewa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 400 ml Coca Coli 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: 3 op. galaretki
Smaki Na Talerzulodówce. Składniki: Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej wody 2 banany Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać(...)bezę przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Górną częścią do dołu, tak żeby papier znalazł się u góry. Delikatnie oderwać papier. Zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wlać żelatynę
Agusiowe smakołykimasła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone 200 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru pestki granatu i kakao do przystojenia Wykonanie: Daktyle kroicie w kawałki, zalewacie wodą i zagotowujecie. Zmniejszacie ogień(...)się nieco wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie
GRUBY WAŁEKobtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120 g mąki pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru(...)minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać 2 łyżki wrzątku z łyżeczką kawy rozpuszczalnej - pozostawić do wystudzenia. Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać przestudzoną kawę i jeszcze chwilę zmiksować. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdrobną końcówką - u nas 1M od Wilton'a. Czekoladę rozpuścić
Plate of Joyłyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku(...)suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby była zbyt sucha można dodać do niej płynnego miodu) i równomiernie rozsmarować. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Przygotować krem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch. Dodać do niej serek maskarpone oraz cukier puder - zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na noc). Przed
Nie tylko w kuchniPolecam. Składniki: BEZA: 5 białek 300 g cukru białego szczypta soli WERSJA BEZA WEGAŃSKA: j.w. tylko adekwatną ilość białek zastępujemy aquafaba (woda z cieciorki) KREM: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru owoce Białka wraz solą ubijamy stopniowo dodając cukier. Długo miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)zważenia się śmietany. Po ubiciu dodajemy serek i mieszamy wszystko powoli łyżką lub szpatułką. Owoce myjemy i szykujemy do dekoracji. Gotową i ostudzoną bezę układamy na talerzu , nakładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugą bezą. Resztę kremu nakładamy na szczycie deseru i na nim układamy owoce. Można owoce umieścić również wewnątrz Pavlovej i też będzie pyszna i efektowna
Cytryna&Co.przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina(...)owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy
Made By Mom And Sonprzez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina(...)owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy
Made By Mom And Sonszybko, niedokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Ostudzić. Krem orzechowo-mleczny 100 g orzechów laskowych 125 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 600 g mascarpone 100 g mleka w proszku, pełnego 1 płaska łyżeczka kakao + 1 łyżka Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić. Śmietankę ubić(...)mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy i 1 łyżeczkę kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao. Dekoracja płatki czekoladowe 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć 2-3 łyżki kremu
Słodkie inspiracje