masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy
Made By Mom And SonŻółtka (wcześniej proponuję jajka sparzyć wrzątkiem, w końcu konsumujemy je na surowo) ucieram z cukrem trzcinowym na puszysty, gęsty krem (bardzo ważne by masa była dość gęsta). Białka ubijam w osobnym naczyniu ze szczyptą soli na gęstą, sztywną pianę. Mascarpone ubijam chwilę w misie miksera, dodaję do niego masę z żółtek utartych z cukrem, całość mieszam. Następnie partiami dodaję pianę(...)rozpadające) biszkopty układam na dnie naczynia (lub dwóch, jak w moim przypadku). Na masę z biszkoptów wykładam połowę masy z mascarpone. Na masę wykładam drugą partię biszkoptów również nasączonych roztworem kawy z amaretto. Wykładam pozostałą część kremu, wyrównuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 3-5h, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószam kakao. Smacznego
Smaczne Zdroweułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić
Czerwień i błękitstrony Moje wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam. Makaroniki fajnie smakują następnego dnia po przełożeniu, wówczas z wierzchu są fajnie chrupiące a w środku rozpływają się w ustach. Makaroniki bez kremu można przechowywać w puszce przez 7 dni. Po przełożeniu, najlepiej zjeść je dnia następnego. (Wypiszę tu moje błędy, aby nikt ich nie popełnił: Miałam tylko pistacje solone, więc wspaniałomyślnie chciałam(...)się dzieje, temperaturę należy obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy 250 gr serka mascarpone Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Serek zmiksować krótko, przez 2-3 min na średnich obrotach, do roztopionej czekolady wmieszać 2 łyżki serka, dodać
moj przepis naszczególnie teraz, gdy trwa sezon na owoce jagodowe. Propozycje dodatków do naleśników francuskich: dżem lub konfitura, np. mirabelkowa, morelowa, wiśniowa krem czekoladowy i banany masło orzechowe oraz cienkie plasterki jabłka twaróg i duszone jabłka ricotta lub mascarpone oraz konfitura z wiśni mascarpone i świeże figi serek homogenizowany i świeże owoce twarożek z miodem i orzechami włoskimi krem
Chilli Czosnek i Oliwawizyta gości, a w lodówce znajdziecie mascarpone, możecie ich oczarować tym prostym, ale smacznym deserem. To takie połączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 duże kwaśne jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru cynamon płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Jabłka
Bon appetit mon amiedodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 200 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Formę(...)dokładnie się połączyły. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi
Mania Gotowaniatrochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że z bezą będzie smakował idealnie. Ubiłam tylko trochę bitej śmietany z mascarpone i wspaniały deser gotowy! Moje Żarłoczki były usatysfakcjonowane, bo bezę z kremem bardzo lubią . Ja też nie odmówię porządnej porcji, ponieważ silnej woli u mnie brak. Tym sposobem beza zniknęła szybko i już nikogo nie kusi
Smaczna Pyzałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do nasączenia: 100ml cytrynówki 80-90ml wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany(...)cukier puder, cukier wanilinowy, fix i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać owocowy mus, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Na koniec dokładnie wymieszać krem szpatułką. 11. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę łyżek kremu, aby zrobić około 1cm warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć
Mała Cukierenkacukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Krem advocat 300 ml mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą(...)energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego
kgwjanczewoszkl mąki 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone Przygotowanie: muffiny: Składniki suche: mąkę,cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy w misce.W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników(...)włożone do formy na muffiny i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. krem: Śmietanę podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała. Do śmietany wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy i odstawiamy do lodówki na noc. Schłodzoną masę czekoladową łączymy mikserem z serkiem mascarpone. Masę można podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać odrobinę niebieskiego
Bon appetit mon amiejedzą ich najwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach. Dla wielbicieli borówki… i nie tylko – Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej(...)minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Na wystudzony spód (nie wyjmujemy go z formy) nakładamy cienką warstwę konfitury jagodowej, a następnie wykładamy gotowy krem budyniowy, wyrównujemy powierzchnię
mojewypiekiinietylkokrążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu. Królewski krem chałwowy Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy(...)wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Śmietankę z chałwą przełożyć do miski. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, dekorujemy świeżymi owocami i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką
Niezły Młynekpodzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej ubijać. Stopniowo dodawać serek
maniapieczeniapozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 blaty. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Krem: * 350 ml śmietany kremówki 36% * 200 g batonów Milky Way * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki(...)Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Krem maślany do otynkowania: (dokładne instrukcje jak przygotować krem maślany tutaj ) * 200 g masła w temperaturze pokojowej * 300 g cukru pudru
Zrób to smacznie