adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto cappuccino bez pieczenia – szybkie, proste, a jakie pyszne! :) Ciasto cappuccino bez pieczenia – Składniki: Składniki na krem: 4 łyżki cukru pudru 5 czubatych łyżek cappuccino śmietankowego 250g mascarpone 2 opakowania śmietan-fix 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: ok. 170 – 200g herbatników typu Petit Beurre 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki(...)koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Obie czekolady (mleczną i białą) zetrzeć
Kulinarne Przebojechmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny!Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone- 200g* cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki* wanilia- cała laska* żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku* borówki- 250gDodatkowo:* Płatki migdałów- garśćSpód:Przygotować tortownicę o średnicy 20cm.Połowę płatków zmiksować.Czekoladę razem(...)kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami i delikatnie wymieszać.Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić i przelać do masy.Dorzucić borówki (kilka borówek odłożyć).Całość dokładnie wymieszać
Kraina Miodem Płynącałyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej(...)papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsuchego patyczka. Odstawić do wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno(...)cukrem pudrem, dodać ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest dodać żelatyny lub 2-3 opakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni. Poncz: 200 ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Wodę z cukrem zagotować, dodać
Anielskie wypiekiprzygotować dzień przed podawaniem tortu. Krem i owoce nakładamy na bezę w dniu jej podania. W cieple, lodówce i z dodatkami beza ulega rozpuszczeniu. Krem kokosowy: 350ml śmietany kremówki (30-36%) 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie, można użyć więcej wiórek kokosowych) Przed ubijaniem masy najlepiej włożyć miskę(...)lodówki, by była chłodna. Śmietanka powinna być wyjęta prosto z lodówki, musi być chłodna. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy całość kilkoma ruchami miksera. Do masy dodajemy wiórki i mąkę kokosową, szybkimi ruchami miksera mieszamy wszystko dokładnie. Gotowe! :) Dodatki: 1 opakowanie brzoskwiń w syropie (820ml) 1 duży granat
Cooking Monsterspodzie, z delikatną, aksamitną masą serową połączoną z adwokatem. Taki serniczek to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 180g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowo-advokatowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 200ml śmietany kremówki 30% 200ml likieru advokat 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczki żelatyny 100ml mleka Żelka advokatowa: 200ml likieru adwokat 150ml wody(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 450g rurek waflowych z kremem kakaowym bita śmietana złote perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Spód: Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Dookoła obręczy ułożyć rurki (wielkość według uznania) i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-advokatowa: Żelatynę zalać
Szalona Kuchnia Ewelinyużyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie(...)wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe
Domowy Smak Jedzeniaoddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru
moj przepis naKlasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Jednak ja już od wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu. Polecam(...)posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone i już na mniejszych obrotach zmiksuj aby uzyskać jednolity krem. Nie podwyższaj obrotów ani i wydłużaj miksowania, krem może się zważyć. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów
nietylkopasta.plidealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie czekoladek, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Zawsze przyciągną mój wzrok i ciężko mi nie wyciągnąć po nie ręki(...)nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy
Ratunku obiadszpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone sok z połówki cytryny (do smaku) 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści malin Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam(...)momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami
Bon Appetit Małgorzatyłyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać(...)czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier
Kuchnia w oparachśrednicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa cappuccino: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cappuccino ½ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu na ok. 2h, a najlepiej całą noc. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. W misce(...)mieszamy całość. Odstawiamy na bok do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Frużelina po zastygnięciu musi być dość gęsta, prawie jak galareta by nie "uciekała" spod bitej śmietany. Przygotowujemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i ubijamy do powstania sztywnego kremu. Odstawiamy do lodówki. Na ostygnięte serniczki rozkładamy frużelinę, następnie nakładamy krem (my użyliśmy rękawa cukierniczego i końcówki Wilton
Kolizje Smakówjest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: SPÓD: ok. 10 dag herbatników WARSTWA MALINOWA: 2 galaretki malinowe ok. 20-30 dag mrożonych malin KREM: 660 ml śmietany 30 % 50 g serka mascarpone * 150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*) 2-3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WIERZCH: płatki migdałowe pokruszone na niewielkie kawałki bezy(...)wyrównujemy i chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby zakryć żelatynę) Do miski wlewamy zimną śmietanę 30 %, dodajemy serki i cukier puder, ubijamy na gęsty krem. Miseczkę z żelatyną wstawiamy do niewielkiego garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy
Pani na deser