łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego 1 galaretka truskawkowa 2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy(...)studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną. Do masy dodajemy skórkę
Bon appetit mon amieolej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku lub żelu Śmietanę, mascarpone i cukier przełożyć do naczynia. Ubić krótko do połączenia
maniapieczeniawłoskich 3 łyżki zmielonego maku 1 łyżka zmielonych na proszek migdałów 2 łyżki oleju aromat migdałowy szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO-MIGDAŁOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka zwykłego bądź orzechowego ( szczególnie polecane(...)biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY : Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy- tak aby wszystkie orzeszki znalazły sie pod powierzchnią mleka. Odstawiamy przynajmniej na dwie godziny – a najlepiej na całą noc. Do naszego mleka z orzechami dodajemy serek mascarpone i rozdrabniając go za pomocą łyżki- staramy się jak najlepiej wymieszać
Domowe Tortyszklanki cukru pudru 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy - opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu czysty migdałowy - opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka soku z cytryny krem 3 szklanki śmietana kremówka 1/4 szklanki cukier drobny mascarpone Rozgrzać piekarnik do 180 ° C . Narysować dwa koło 22cm.na papierze do pieczenia na lewej stronie. Orzechy laskowe podpiec przez 12 do 14 minut, aż zbrązowieje(...)minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić uchylone drzwiczki. Ubić śmietankę ,podczas ubijania dodać cukier i nadal ubijać .Dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników. (Bezy można upiec 2-3 dni wcześniej i zostawić na blaszce w uchylonym piekarniku.) Bezy przełożyć kremem i wstawić do lodówki ,aby całość się schłodziła
mojej kuchniszklanki cukru pudru 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy - opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu czysty migdałowy - opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka soku z cytryny krem 3 szklanki śmietana kremówka 1/4 szklanki cukier drobny mascarpone Rozgrzać piekarnik do 180 ° C . Narysować dwa koło 22cm.na papierze do pieczenia na lewej stronie. Orzechy laskowe podpiec przez 12 do 14 minut, aż zbrązowieje(...)minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić uchylone drzwiczki. Ubić śmietankę ,podczas ubijania dodać cukier i nadal ubijać .Dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników. (Bezy można upiec 2-3 dni wcześniej i zostawić na blaszce w uchylonym piekarniku.) Bezy przełożyć kremem i wstawić do lodówki ,aby całość się schłodziła
w mojej kuchniletnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania(...)papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem
Kuchnia domowa Aniłyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki(...)około 70 ml gorącej wody, dobrze rozpuścić i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychWczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W
Bon Appetit Małgorzatyprezentowałam tutaj . W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku(...)puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka
https:KKuchniaMniam35x24 cm: na kruchy spód: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka 3 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek, krem: 400-500 m śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę: 3 białka, 150 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać(...)zmniejszyć ilość wody). Przekrojone na pół truskawki ułożyć na wystudzonym cieście, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku. Krem wyłożyć na galaretkę. Schłodzić. Przygotować bezy: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną
Lekcje w kuchniszklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii 150 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Białka(...)śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni
Smaki Na Talerzuśmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu) Nasączenie : sok z 3/4 cytryny 3 łyżki cukru 200 ml przegotowanej wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Domowe ciastasamych i Waszych zapotrzebowań. Składniki: Na 12 sztuk Ciasto: 200g mąki pszennej 60g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut(...)minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne
Kuchnia w czekoladziekokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami
Symfonia Smaków